26 Şubat kurultayının 'ihtiyati tedbir kararıyla durdurulması' talebi, mahkeme tarafından reddedilen muhalifler, Genel Merkez'in, tüzükteki 'salt çoğunluk' şartını gerçekleştirmemesi için delegeye 'salona gelmeyin' mesajı veriyor. Muhalifler, kurultay günü 'hazirun cetveli' tartışması yaşanmasını bekliyor.

Sav cephesi, salt çoğunluk şartının 'salonda pratikte' sağlanmamasına rağmen Genel Merkez'in 26 Şubat kurultayında 'kağıt üzerinde salt çoğunluk şartını' gerçekleştireceğini iddia ediyor. Bu nedenle 'hazirun cetveli' ile ilgili iddialar, tartışmanın merkezinde olacak. Hazirun cetvelinde imzası görünen delegelerden birisinin bile "ben imzalamadım, salonda yoktum" demesi halinde kurultay, yine hukuk tartışmasına neden olacak.

"BEKLEYİN" İŞARETİ


CHP'de, Deniz Baykal ve Önder Sav ekipleri, kendilerine yakın hukuk çevreleriyle görüş alışverişini sürdürüyor. Muhaliflerin taktik değiştirmesinde bu temaslar etkili oldu. Genel Merkez'in, 26 Şubat kurultay çağrısının Siyasi Partiler Yasası (SPY) ve tüzüğe aykırı olduğunu savunan muhalifler, yargı çevrelerinden 'kurultayın gerçekleşmesi gerektiği' yönünde görüş aldı. Bu nedenle 26 Şubat'ın beklenmesi kararı alındı.

Kılıçdaroğlu yönetimi ise, "kayyum başvurusunun" gerçekleşmemesi nedeniyle muhalifler karşısında rahatlamış görünüyor. Hesaplarını salonda "salt çoğunluk" sağlanması yönünde yapan Genel Merkez, 26 Şubat için otel rezervasyonlarını tamamladı. CHP'de önceki dönemlerde otel rezervasyonları konusunda delege sıkıntı yaşardı.

İSTANBUL "AYARI"


Kılıçdaroğlu, yeni tüzüğün 33. maddesinde, il yönetim kurulu üyeliklerine ilişkin düzenleme getirdi. Meclis'e en çok milletvekili, kurultaya ise en çok delege gönderen İstanbul, İzmir ve Ankara'da, il yönetimlerinde yaşanan sıkıntılar bu düzenlemede etkili oldu. Buna göre, nüfusu 1 milyona kadar olan illerde il yönetim kurulunun 14, 1 milyonu aşan illerde 20 üyeden oluşması düzenlemesi sürdürülürken, 3 milyona kadar olan illerde üye sayısı 30'a, 3 milyondan fazla nüfusu olan illerde yönetim kurulu üye sayısı 40'a çıkarılıyor. Genel Merkez'in bu düzenlemesinin, yerel seçimler öncesi illerdeki örgütlenme sıkıntısını çözmeye dönük olduğu belirtiliyor.

BUGÜN