CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dün toplanan Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesi Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) İstanbul’un bazı ilçelerinin belediye başkan adayları belirlenirken “Beşiktaş” tartışması yaşandı.

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül’ün yakın çalışma arkadaşı Tonguç Çoban’ın aday gösterilmek istenmesine bazı genel başkan yardımcıları muhalefet etti. Bu nedenle saat 14.00’te toplanması beklenen Parti Meclisi 2 saat için ertelendi. CHP lideri Kılıçdaroğlu da Tonguç Çoban’ın ismini yeniden değerlendirmek amacıyla “Beşiktaş’la ilgili yetkiyi ben üstleniyorum. PM’nin onayına sunulup sunulmayacağı bir kez daha değerlendireceğim” diyerek tartışmayı sonlandırdı.

BEN ÇEKİLİYORUM


Çoban tartışmasının sürdüğü dakikalarda ismi Beşiktaş için geçen ancak Bakırköy adayı yapılması kararlaştırılan Doç. Dr. Mehmet Karlı’nın “Siyasi etik gereği Bakırköy’den aday olmam doğru olmaz. Ben çekiliyorum” mesajı geldi. Karlı’nın adaylıktan çekilme kararı CHP’nin Kadıköy kararını da etkiledi. Bakırköy’den aday olan ancak Kılıçdaroğlu’nun isteğiyle Kadıköy’e kaydırılan Bülent Kerimoğlu’nun yeniden Bakırköy’e kaydırılması seçeneği tartışmaya açıldı. Bu yöndeki tartışmaların sürmesi nedeniyle Kılıçdaroğlu, “Beşiktaş ile birlikte Kadıköy ve Bakırköy ile ilgili son kararı da ben vereceğim” diyerek toplantıyı tamamladı. Toplantının ardından Parti Meclisi toplantısına geçildi.

BEYOĞLU’NA KOTİL

MYK’nın onayından geçerek PM üyelerinin onayına sunulmasına karar verilen ilçeler arasında yer alan Beyoğlu’nun belediye başkan adayı, Mustafa Sarıgül’ün eski eşi Aylin Kotil oldu. Sezgin Tanrıkulu’nun tam destek verdiği eski Genel Başkan Yardımcısı ve PM üyesi Gülseren Onanç’a Beyoğlu için vize çıkmadı. Şişli’de İsmet İnönü’nün torunlarından Hayri İnönü, Üsküdar’a milletvekili ve eski müftü İhsan Özkes belediye başkan adayı oldu. MYK, Sarıyer’de Şükrü Genç, Çatalca’da Cem Kara, Ataşehir’de Battal İlgezdi ile “Yola devam” dedi. Maltepe’de İstanbul İl Başkan Yardımcısı Canan Kaftancıoğlu, Kartal’da Hüsnü Süslü, Avcılar’da Handan Toprak aday gösterildi.

SEDEFÇİ GİTTİ


CHP’nin Ankara’daki kalelerinden Çankaya’da ise mevcut başkan Bülent Tanık’ın yerine Alper Taşdelen’nin aday gösterilmesi kararlaştırıldı. Ankara’nın Yenimahalle ilçesinin adayı ise değişmedi, Fethi Yaşar yeniden aday oldu. Edirne’de ise Hamdi Sedefçi yerine milletvekili Recep Gürkan; İzmir Buca adayı ise kentin eski belediye başkanlarından Ahmet Piriştina’nın oğlu Levent Piriştina’nın adaylıkları dikkat çeken isimler oldu.

CHP'DE İSTİFA SİNYALLERİ

CHP kulislerinden gelen bilgiye göre; Edirne milletvekili Recep Gürkan Edirne'den aday gösterilirse mevcut başkan Hamdi Sedefçi istifa ederek DSP adayı olarak seçimlere girecek.

CHP'nin Konya adayı CHP Konya eski saymanı İbrahim Işık, Kırklareli adayı CHP Kırklareli milletvekili Mehmet Kesimoğlu oldu

CHP'nin Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan ve çok sayıda partilinin de resmi açıklamanın ardından istifa edeceği konuşuluyor.

Odatv'nin CHP kulislerinden edindiği bilgiye göre; Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek de CHP'nin aldığı karara tepki gösterdi. Mevcut Başkan Çağlayan'ın aday gösterilmemesine "haksızlık" dedi.

KADIKÖY, BEŞİKTAŞ ve BAKIRKÖY DOSYALARI AYRILDI


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kadıköy, Beşiktaş ve Bakırköy adaylarının dosyasını ayırdı. Kılıçdaroğlu'nun bu 3 bölgeye ilişkin yeniden değerlendirme yapacağı öğrenildi.

Ancak Gerçek Gündem haber sitesinin verdiği bilgilere göre; CHP PM Üyesi Ercan Karakaş söz alarak "Sayın genel başkan kararları bu gece vermemiz daha yerinde olur. Siz de bu ilçeler yüzünden bir kaç gün adaylık yükünü taşımak zorunda kalmazsınız. Sizin yıpranmanızı istemiyoruz, 4 ilçe ile ilgili karar verdiğiniz takdirde biz de onaylamaya hazırız" dedi.

Kılıçdaroğlu bu sözler üzerine toplantıya 30 dakika ara verdi. Ve 12. kattaki odasına çıktı. Kılıçdaroğlu; odasına Adnan Keskin, Bihlun Tamaylıgil, Umut Oran, Gökhan Günaydın ve Bülent Tezcan'ı çağırdı. 'Beşli Komite' ve Kılıçdaroğlu yaklaşık yarım saat süren bir durum değerlendirmesi yaptı. Toplantıda Kadıköy, Beşiktaş, Bakırköy ve Çekmeköy'ün durumu masaya yatırıldı. Toplantıda İzmir'deki bazı ilçelerde yeniden masaya yatırıldı. Edinilen bilgiye göre; Hüseyin Mutlu Akpınar'ın Karşıyaka'ya , Sema Pektaş'ın ise Konak'a kaydırılmasının gündemde olduğu öğrenildi. Toplantının ardından Parti Meclisi 01:15'te yeniden başladı.

İddialara göre; Bülent Kerimoğlu Bakırköy'e Sarıgül'e yakınlığı ile bilinen Murat Haznedar ise Beşiktaş'a aday olarak atanacak.

Gerçek Gündem'in haberine göre; Kadıköy Belediye Başkan Adaylığı için AKUT'un kurucusu Nasuh Mahruki'nin ismi PM'ye sunuldu. Kadıköy için Canan Kaftancıoğlu'nun adı geçiyordu.

CHP’DE ADAY KRİZİ


Cumhuriyet Halk Partisi’nin bugün Merkez Karar Yürütme Kurulu toplantısında, İstanbul’un ilçelerinde gösterilecek adaylar belirlenirken, bu isimlerden bazıları İstanbul il örgütünü ayağa kaldırdı. Beşiktaş’a Tonguç Çoban’ın ve Kadıköy’e Dr. Bülent Kerimoğlu’nun aday gösterileceği, Mehmet Karlı’nın Beşiktaş yerine Bakırköy’de listeye konduğu bilgisini alan il yönetimi, acil bir şekilde il binasında toplanma kararı aldı. Şu an, Ankara’da bulunan il başkanı hariç, tüm üyeleriyle bir araya gelen il yönetimi, belediye başkan adaylarının kendilerine danışılmadan atanması durumunda, istifa kararı almayı düşünüyor.

İZMİR ADAYLARININ LİSTESİ


1- Aliağa - Barış Eroğlu

2- Balçova - Mehmet Ali Çalkaya

3- Bayındır - Ufuk Sesli

4- Bayraklı - Hasan Karabağ

5- Bergama - Mehmet Gönenç

6 - Beydağ - Süleyman Vasfi Şentürk

7- Bornova - Olgun Atilla

8 - Buca - Levent Priştina

9- Çeşme - Muhittin Dalgıç

10- Çiğli - Hasan Aslan

11- Dikili - Mustafa Tosun

12- Foça - Gökhan Demirağ

13- Gaziemir - Halil İbrahim Şenol

14- Güzelbahçe - Mustafa İnce

15 - Karabağlar - Muhittin Selvitopu

CHP Yerel Seçimler Aday Belirleme Komisyondan gelen bilgilere göre kesin olmayan aday isimleri şöyle:

- Maltepe'de Mustafa Zengin yerine CHP İstanbul İl Yöneticisi Canan Kaftancıoğlu belirlendi.

- İstanbul Kartal- Hüsnü Süslü

- İstanbul Küçükçekmece Gökhan Gümüşdağ.

-İstanbul Çatalca Cem Kara

- İstanbul Eyüp Ferzan Özer.

- İstanbul Şişli Hayri İnönü

- İstanbul Adalar Atilla Aytaç

- Antalya Konyaaltı Muhittin Böcek

- İstanbul Büyükçekmece Hasan Akgün

- İstanbul Silivri Özcan Işıklar

- İstanbul Ataşehir Battal İlgezdi

- İstanbul Sancaktepe Özgen Nama

-İstanbul Avcılar - Handan Toprak

- İstanbul Beyoğlu - Aylin Kotil

- İstanbul Beşiktaş- Tonguç Çoban (Durumu net değil)

- İstanbul Üsküdar - CHP İstanbul Milletvekil İhsan Özkes

- Tekirdağ Kadir Albayrak.

- Edirne Recep Gürkan.

- Kırklareli Mehmet Kesimoğlu

- Konya İbrahim Işık (Harita Mühendisi CHP Konya eski saymanı)- Ankara Çankaya Alper Taşdelen

- Ankara Yenimahalle Fethi Yaşar

Belirlenen isimler Parti Meclisi'nde verilecek karardan sonra kamuoyuna açıklanacak.