Bu sabah Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu konusundaki son yasa değişikliği ile Adalet Bakanı'na verilen tüm ek yetkilerin iptal edilmesine karar verdi, kanunun Adalet Akademesi ile ilgili bölümlerinin iptal istemini ise reddetti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise AYM'nin HSYK kararını değerlendirdi.

İşte Bozdağ'ın açıklamalarından satır başları:

Mahkemenin iptal kararına elbette uyacağız. Adalet Akademi ile ilgili yapılan incelemeleri mahkeme iptal etmedi.
Mahkeme HSYK ile ilgili düzenlemelerle ilgili bir kısmını iptal etti diğerleri yürürlüktedir. Kanun yürürlüğü girdiği tarihten bugüne kadar yapılan değişikliklerin eski haline girmesi söz konusu değildir.


AYM kararına saygı duymuyorum


Görevden ayrılan isimlerin görece dönmesi söz konusu olacak mı?
Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümez. O uygulamalar geçerlidir ve geçerliliğini devam ettirecektir. Belli ki bugüne kadar Anayasa Mahkemesi Başkanı’nı ve mahkemesini gündeme almaya zorlayan bir şeyler yoktu. Demek ki gündemi alınmasını sağlayan ivedi başka şeyler oldu.
Umarım Anayasa Mahkemesi Twitter hakkında verdiği kararı bundan sonra vatandaşlarımızın yaptığı bireysel başvuruları hakkında da verir.

Anayasa Mahkemesi’nin resmi bir twitter hesabı oldu ne diyeceksiniz?
Anayasa Mahkemesi’nin siyasi tartışmaların göbeğine oturmasına doğru bulmuyorum. Anaya Mahkemesi’ni ne kadar gündemden uzak tutarsak iyi olur. Mahkeme son günlerde gündemin göbeğinde, umarım mahkemeyi bu konulardan uzak tutarız.
Merak ediyorum Burhan Kuzu hakkında mahkeme ne diyecek. Anayasa Mahkemesi’nin gündemi önceden belli.

İstediği zaman istediği konuyu öne alabilir. Bunda şüphe yok. Ancak bu konu gündemde olmadığı halde öne çekmesini anlamlı bulduğunu söyledim. Bunun değerlendirmesi gerekenler değerlendirecektir. İptal edilen konular bize göre Anayasa’ya aykırı değil.

Bunları anlayışla karşılıyoruz


Anayasaya yorumla dahi aykırı olmayacak konular anayasa aykırı ilan edilemez. Anayasaya aykırı olmayan maddeleri yorumla anayasa aykırı bulmuştur. Mahkeme bu hakka sahip, elbette yorum yapacak v karar verecek.
Ben 20 yıl şartının nasıl anayasa aykırılı bulunduğunu anlamış değilim. Ama gereğiyle izah edecekler biz de anlamış oluruz.

Bu kararla birlikte HSYK’da kilitlenme olacak mı?
Bir kilitlenme olmayacaktır. Çünkü toplantı yeter sayısını 12 olarak belirlemiştik. Ama Genel Kurulu seçeceği zamanlar sıkıntılar olabilir. Çoğunluğu elinde bulunduran grup gelmeyebilir. Uzlaşma olmadığı zaman işin yürümesini sağladığımız bir düzenleme.

BTK ile ilgili kararı incelemedim. Hangi kısmı iptal etti bilmiyorum doğrusu. Bu yüzden değerlendirme yapmak istemiyorum.