BAŞBAKAN Binali Yıldırım, AK Parti'li Ayhan Oğan'ın yaptığı 'Yeni devlet kuruyoruz' sözü ile ilğili olarak, "Kimin ne söylediğini önemi yok, bazı televizyon programcılarının, yorumcularının söylediği laflar, bizim partimizi bağlamaz" dedi.

AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, 92 tesisin temel atma ve toplu açılış programına katılmak üzere Sivas'a geldi. Akşam saatlerinde Başbakanlık uçağı ile Sivas Nuri Demirağ Havaalanına inen Başbatkan Yıldırım'ı burada il protokolü karşıladı. Başbakan Yıldırım, Valilik ziyaretinin ardından gazetecilerin Ak Partili Ayhan Oğan'ın yeni devlet kurdukları ile ilgili yaptığı açıklamalar konusundaki sorularını yanıtladı. Başbakan Yıldırım şunları söyledi:
"Ne zaman kurulmuş? Şaka mı yapıyorsunuz? Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 29 Ekim 1923'te kuruldu. O da Osmanlı Devleti'nin devamı olarak kuruldu. 16 Türk devleti var, bu Türk devletlerinin hepsi birbirinin devamıdır. Türkiye Cumhuriyeti de geçtiğimiz 94 yıl içerisinde gelişti, büyüdü ve bugün Allah'a şükür bölgesinde ve dünyada hatrı sayılan bir ülke haline geldi. Onun için kimin ne söylediğini önemi yok, bazı televizyon programcılarının, yorumcularının söylediği laflar, bizim partimizi bağlamaz. Ama şunu söylemekte yarar var, milletimiz bilsin, 15 Temmuz'da Türk devletini yıkmaya çalışan alçak FETÖ'ye karşı bu millet en büyük direnişi gösterdi. Ayyıldızlı bayrağımıza sahip çıktı, ezanlarımız susmadı, bayrağımız inmedi."

'YENİ DEVLET KURULUYORMUŞ, HADİ ORADAN'

Kent meydanında Kongre Müzesi Bahçesi'nde düzenlenen toplu temel atma ve açılış programına Başbakan Yıldırım ile eşi Semiha Yıldırım, 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ak Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ile Ak Parti milletvekilleri ve il protokolü ile vatandaşlar katıldı. Programa katılan bakanların kısa selamlama konuşmaları yaptı. Kürsüye davet edilen 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de kısa bir selamlama konuşması yaparak, Sivas'ın önemine değindi.

Daha sonra kürsüye çıkan Başbakan Binali Yıldırım, Sivas'a 15 yılda 21.5 milyar liralık yatırım yapıldığını söyledi, ikinci üniversitenin de önümüzdeki dönemde kurulacağının müjdesini verdi.

600 yıllık Osmanlı tarih sahnesinden çekilirken yeni kurulacak Türkiye Cumhuriyeti devletinin temellerinin Sivas'ta atıldığını ifade eden Başbakan Yıldırım şöyle dedi: 

"O kuruluş yıllarında İstanbul'a çıkan İzmir'e ayak basan işgalci askerlere Sivas tarihi bir cevap verdi. Burada istiklal ve istikbalin toprağı olan Sivas'ta 'Manda esaret asla kabul edilmez. Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir' nidaları yükseldi. Türk milletinin bu asil kararı Sivas'tan bütün dünyaya yayıldı. O gün işgalcileri alkışlayanlar oldu. Ne yazık ki ihanet içinde olanlar var. Dün isimleri farklı olan bu hainlerin bugün adı değişti, FETÖ oldu. Tüm alçaklıklarıyla Türkiye'ye, milletimize karşı karanlık bir plan içine girdiler. İşgalci zihniyetlerle bir olup, demokrasimizi yıkmaya çalıştılar. Bugünlerde yeni bir devlet lafları yapılıyor. Hadi oradan. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran irade, 15 Temmuz'da bu devleti yıkmaya çalışanlara gereken dersi verdi. Darbecilere darbeyi vurdu. Ezanlar dinmedi, bayrağımız inmedi. Siz Sivas'ın yiğit insanları o gün meydanlardaydınız. Sivas'ın meydanı o gece Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı için, milletin kardeşliği için tek yürek oldu, tek ses oldu, darbecilere geçit vermedi."

'1 DOLARA RUHUNU SATANLAR, MİLLETİMİZİ YENEMEZ'

15 Temmuz darbe girişimde 250 şehit ve 2 bin 194 gazi verildiğini hatırlatan Yıldırım, sorumluların teker teker hesep verdiğini belirterek şöyle konuştu:

"Pensilvanya'daki terör baronunun, baş teröristin elini eteğini öpen bu hainler hala beyhude umut içerisindeler. Son derece akılsız, ahlaksızca mahkemelerde tiyatro oynamaya devam ediyorlar, ama boşuna uğraşmasınlar. İçinde bulundukları bu terör bataklığından, alınlarına vurulan vatan hainliği damgasından asla kurtulamayacak, yaptıklarının hesabını kanun içinde, en ağır şekilde vereceklerdir. Dün üst akıl emriyle Gezi olaylarını başlatan, 3'üncü havalimanını, dünyanın en büyük havaalanını durdurmaya çalışanlar, Türkiye'nin çehresini değiştirecek büyük projeleri engellemeye gayret edenler, bugün FETÖ'nün terörist elebaşısı ve onun teröristlerini kullanıyorlar. Terörist başı da milletin tertemiz alınlarını koyduğu seccadeyi ayakkabılarıyla çiğneyerek, akıl hocalarına sizin emrinizdeyiz mesajı veriyor. Bunlar küresel terör odaklarının emrinde. Bizler asil Türkiye vatandaşlarının emrindeyiz. 15 Temmuz'da bunu anlamayanlar iyi bilsin ki bu ezanlar dinmez, bu bayrak inmez. Ruhunu 1 dolara satanlar asla ve asla Türk milletini yenemezler. Sivas'ı yenemezler. Yiğidoları hiç yenemezler. Varsın, bazları önümüze engel koymaya çalışsın. Biz onlara inat demokrasimizi daha da geliştireceğiz. Ekonomimizi daha da büyüteceğiz. Yeni fabrikalar, yeni iş alanları kurarak istihdamı, aş iş alanlarını büyüteceğiz." 

'BÖLÜCÜ ÖRGÜTÜ TARİHE GÖMECEĞİZ'

Enerji Bakanlığının enerji bağımlılığını azaltmak için gerçekleştirdiği ihaleye değinen Yıldırım şöyle konuştu:

"Faaliyet gösterecek rüzgar türbini fabrikası ile önümüzdeki 2 yıl içerisinde 1 milyar liranın üzerinde yatırım yapılacak. Santraller üretime başlandığında Sivas'ın 2 katı kadar bir şehrin elektriği yerli kaynaklarla üretilecek. 12 ilde santraller kurulacak bu şehirlerden birisi de Sivas'tır hayırlı uğurlu olsun. Bu projeyi başarılı şekilde hayata geçiren Enerji Bakanımız Berat Albayrak ve ekibini tebrik ediyorum. Biz attığımız her adımda memleketimizi geleceğimizi ve milletimizi düşünüyoruz. Türkiye'nin yeni Anayasa ile çıktığı bu aydınlık yol, daha güzel haberler ve gelişmelerle milletin yüzünü güldürecek. Özellikle yaz aylarını çok iyi değerlendirip ekonomik reformlar, yeni tedbirler için planlarımızı yapıyoruz. Türkiye'nin doğusu ile batısı arasında kalkınmışlık farkını ortadan kaldıracağız. Yıllardır başımızın belası olan bölücü terörü de tarihin derinliklerine gömmüş olacağız. Türkiye 2023'e, 2053'e, 2071'e doğru güçlü adımlarla yürüyecek. Birilerinin ekonomik sabotajları dün olduğu gibi gelecekte de boşa çıkacak, hiçbir işe yaramayacak. Biz milletimize güveniyoruz, sizlere inanıyoruz. Sizinle aşamayacağımız, başa çıkamayacağımız zorluk yok."

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasının ardından, diğer katılımcılar ile birlikte 92 tesisin temel atma ve toplu açılış töreni için kurdele kesildi. Başbakan Yıldırım ve beraberindekiler daha sonra Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın'ın oğlunun düğün törenine katılmak üzere alandan ayrıldı.