Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’nca düzenlenen iftar programına katıldı. Burada konuşan Başbakan, Taksim olaylarına değinerek, “Dün bir düğün diye adım attılar. Arkasından baktık bir grup Taksim’de cirit atıyor. Kardeşçe yaşamak varken bu niye? Bunlar illegal örgüt ve bunun uzantıları.” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’nca Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen iftar programına katıldı. Programa; AK Parti İl Başkanı Aziz Babuşcu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Nimet Baş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, sanat camiasından oyuncu Yonca Evcimik, Orhan Gencebay, sanatçı Muazzez Ersoy, Kutsi, Metin Şentürk, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşan Başbakan Erdoğan, Suriye ve Mısır’daki duruma değindi. Başbakan, “Suriye’deki gelişmeler, artık sınırlarımızı da aşmak suretiyle ülkemiz içerisinde de ölümlere neden olamaya başladı. Sabırlıyız, sabrediyoruz. Ama nereye kadar? Ama onu şu anda paylaşacak değilim. Müslümanlar olarak gün boyu kendimizi dünyevi isteklerden uzak tutarak, ihtiyaç sahiplerini anlayabilme fırsatımız oldu. Oruç tutarak içimizi dünyevi gıdalardan boşaltıyor, insana, sadece insan olarak bakma tecrübesini çok daha yoğun bir şekilde yaşama fırsatını buluyoruz.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’Yİ GÜÇLÜ YAPAN ASIL MESELE FARKLILIKLARIN BİR ARADA OLMASI”

Türkiye’nin zengin bir ülke olduğunu belirten Erdoğan, “Bu topraklarda egemen olanın diğerlerine bir zulmü olsaydı, bugün bu kadar renkli bir Türkiye olmazdı. Özellikle son asırda bazı hatalar yapılmış. Bunlar hata olarak kabul edilmiştir. Uzun süreli tutunma fırsatı bulamamıştır. Türkiye ekonomisiyle, dış politikasıyla, nüfusuyla güçlü bir ülkedir. Asıl güçlü yapan, farklılıkları bir arada tutabilmektir. Farklılıkları her zaman zenginlik olarak gördük.” diye konuştu.

Yapılan eylemlere değinen Başbakan, “Demokrasilerde sandıktan çıkan çoğunluğun elbette sandıktan çıkan azınlığa her istediğini yaptırma gücü yoktur. Aynı şekilde azınlığın da bazı güçleri arkasına alarak çoğunluğa dayatma yapma gücü yoktur. Bu tecrübeler ışığında yürümemiz gerekiyor. Güçlü bir Türkiye’yi dünya pek istemiyor. Türkiye, güçlü olmaması için elinden geleni yapan emperyal güçler var. Gücünü 1’e 3 katlayan Türkiye onları rahatsız ediyor. Bunlar dayanışma içerisinde. Bizi zayıflatma içerisinde olanlara karşı biz dayanışma içerisinde olmazsak ülkemizin geleceğine yazık olmaz mı. Eylemler yapıldı ve bu eylemler zam talebiyle yapılmadı. Şu haklarımız elimizden alındı diye yapılmadı. 4 tane ağaç kesildi diye yapıldı. Kaldı ki burada sökme olayı söz konusu. Bu yeşil bizim iktidarlarımız dönemindendir. Kimse bu konuda bizimle aşık atamaz. Bütün bunlara rağmen sabırla bu mücadelemizi sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.

Diğer yandan, turizmde artış olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, “Geçen ay sonu itibarıyla havacılıkta artış yüzde 15 buçuk. Turizm bitti, hiç de öyle değil. Turizm denilince Gezi Parkı deniliyorsa bu kadar dar düşünenler için bitmiştir. Bu vatan topraklarına bakıyoruz ve turizmde artış yüzde 18 buçuk. Batı, asla Türkiye’nin güçlü olmasını istemiyor. Artık Türkiye gündem belirleyen bir ülke oldu. Birileri çıkıyor sizin Mısır’da, Suriye’de ne işiniz var? Diyor. Ya bu söylenir mi. O zaman şunu da sormak lazım diğer ülkelere. Ta on binlerce kilometre öteden gelip senin Irak’ta ne işin var? Suriye, benim sınır komşum.” dedi.

“AZINLIKLARA GAYRİMENKULLERİNİ TESLİM EDİYORUZ”

Ayrıca, azınlıklara gayrimenkullerini teslim ettiklerini söyleyen Erdoğan, “Geçen yıl azınlık vatandaşlarımızın bize vermiş olduğu bir iftar vardı. Ben orada gayri menkullerinizi en kısa zamanda geri vereceğimizi söyledim. Ve 2 buçuk milyon dolarlık gayri menkulleri azınlıklara teslim ettik.” ifadelerini kullandı.

Yeni anayasa çalışmalarına da değinen Başbakan, şöyle devam etti: “Şu ana kadar 48 maddede 4’lü mutabakat var. Ben 3 arkadaşıma dedim ki size bu yaz tatil yok. Parlamento açılana kadar bu işi bitirin. Beyefendiler herhalde tatil yapacaklar, cevap yok daha. Anayasa Uzlaşma Komisyonu 465 gün çalışma ortaya koydu. Niyetleri yok, ipe un seriyorlar.”

Başkanlık sistemiyle ilgili olarak da konuşan Erdoğan, şöyle devam etti: “Başkanlık sistemi de tartışılsın diyoruz. Bunu olmazsa olmaz bir şart olarak ortaya koymuyoruz. Bizim kırmızı çizgilerimiz yok. Bölgesel parlamentolardan bahsedenler var. 100’ü aşkın ülkede uygulanan başkanlık sisteminden biz bahsedince sıkıntı oluyor.”

Gezi Parkı eylemlerine değinen Başbakan, “Terör örgütleri mensupları bu eylemlerin arkasından çıkmadı mı? Dün bir düğün diye adım attılar. Arkasından baktık bir grup Taksim’de cirit atıyor. Kardeşçe yaşamak varken bu niye? Neden bunu yapıyoruz. Bunlar illegal örgüt ve bunun uzantıları. Yüzündeki o paçavrayı çıkart. Madem bir vatandaşsın, onu gel platformda söyle. Gençliğimiz orada geçti bizim. Oranın adresini bilmeyenler bize sorabilir.” dedi.