ANTALYA'da düzenlenen 'Federasyonlar Boyutuyla Türk Sporunun Geleceği Çalıştayı'na katılan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağlayan Kılıç, "Aldığımız başarı, o yatırımın karşılığı mı? Sizlere soruyorum. Bence değil. İşte bu konuda çalışmamız lazım. Burada bir eksiğimiz var. Olimpiyatlarda başarılı olmamız için elimizde veri olması lazım. Bunu yapmaz isek başarılarımızın bazılarının tesadüf olduğunu söyleyenler haklı çıkar" dedi.
Turizm merkezi Belek'te Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Federasyonlar Boyutuyla Türk Sporunun Geleceği Çalıştayı', Bakan Çağatay Kılıç, federasyon başkanları, kulüp başkanları, akademisyenler ve çok sayıda sporcunun katılımıyla başladı.

Spordaki gelişmenin tek boyutunun sadece federasyonlarla alakalı olmadığını belirten Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, "Federasyonların da bunda önemi var. Herkesin ortak noktası var. Farklı fikirleri var. Bir araya geldiğimizde ortak noktayı bulabileceğimizi görüyoruz. Birbirinizle konuşarak, farklı düşüncelerinizi bir araya getirerek, ne yapmamız gerektiğini, bugüne kadar nerede eksik olduğumuzu değerlendirmelisiniz. İçinizden bazı sesler 'Daha önce toplanmıştık. Güzel güzel yemekler yiyeceğiz ve daha sonra kimse konuşulanları, söylenenleri takip etmeyecek' diyebilir. Yaptığımız hedefleri ortaya koyarak takip ederek bunları başardık" diye konuştu. Federasyonların birbirleri ile dayanışma içerisinde olması gerektiğini belirten Bakan Kılıç, şöyle devam etti:

"Burada konuşulanları bir bildiri haline getirerek ortak fikri ortaya koymanız gerekiyor. Spor camiasında daha iyisini nasıl yapabiliriz diyebilmeliyiz. Ümit ediyorum ki, buradaki fikirlerin üzerinde hep beraber yürüyeceğiz. Biz spor deyince hep uluslar arası yarışmalar, olimpiyatları düşünüyoruz. Ama bazı engelleri olan kardeşlerimizde var. Paralimpik sporlardan da bahsediyoruz. Genç olan nüfusumuzun içerisinde bir takım engelleri olan kardeşlerimiz de var. Onların fiziki engelleri, ülkemize olan katkılarını engelleyen bir şey değildir. Milletimize yapacakları katkıları küçümsenemez. Biz neyi temsil ediyorsak, onlarda onu temsil ediyor. Bu değeri de sizlerden rica ediyorum. İyi bir şekilde masaya yatırın."


Çalıştayın ardından 2016 ve 2020 olimpiyatlarında neler yapılabileceğini görmek istediğini belirten Bakan Kılıç, "Olimpiyatlar da başarılı olmamız için elimizde veri olması lazım. Önümüzdeki günlerde bu veriyi ortaya çıkarmamız lazım. Bunu yapmaz isek başarılarımızın bazılarının tesadüf olduğunu söyleyenler haklı çıkar. Amerika'yı yeniden keşfetmenin gereği yok. Şu anda sporcu gençliğimizi uluslar arası müsabakalara, olimpiyatlara hazırlayacak olan antrenörlerimiz ne durumda. Bizim elimizde bazı veriler var. Elimizden geleni yapıyoruz ama sizlerin de bu konudaki düşüncelerine ihtiyacımız var" diye konuştu.
KONUMUZ BÜTÇE DEĞİL
Çalıştayın gündeminin sürekli bütçe konusuna kaymasından dert yanan Bakan Kılıç, federasyon başkanlarına yönelerek, şunları söyledi:
"Sizlerden rica ediyorum. Burada bakanlığımızı temsil edecek arkadaşlarıma gerekli talimatı da verdim. Burada bütçe konuşulmayacak. Bizim konumuz maddi boyut değil. Siz yol ortaya koyarsanız Türkiye Cumhuriyeti devleti bunu ortaya koyacak bütçeye sahiptir. Türkiye kadar sporuna yatırım yapan başka bir ülke yok. Aldığımız başarı o yatırımın karşılığı mı? Sizlere soruyorum. bence değil. Ben hesaplara baktığım zaman çok ciddi bir tablo ortaya çıkıyor. 900'den fazla tesisin yapıldığı Türkiye'den bahsediyoruz. Stantların yaşayan alanlar olması lazım. Statların bize maliyeti 140- 150 milyon TL'yi buluyor. Okullardaki spor salonlarını, okul dışında da kullanmak gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapacağımız bir çalışma daha var. Sporcu gençliğimizin spor yaparken yaşadıkları engeller var. O engelleri ortadan kaldırmalıyız. Federasyonlar birbirine destek olmalı. Sporcularımıza uluslar arası müsabakalarda tecrübe kazandırmalıyız. Rakiplerimiz bunu çok iyi yapıyorlar."
KÜÇÜK ORGANİZASYONLARLA UĞRAŞMAYIN
Türkiye'de yapılacak organizasyonlara da değinen Bakan Çağatay Kılıç, ev sahipliğini yapılacak organizasyonların hem ülke tanıtımına hem de ülkenin o spor dalındaki yerini belirlemede katkı sağlaması gerektiğini belirtti. Kimsenin düzenlemek istemediği küçük organizasyonlarla uğraşmamak gerektiğini savunan Bakan Kılıç, "Mersin ve Trabzon'da yapılan işler gibi ses getiren organizasyonlar yapalım. Cumhurbaşkanımız ve hükümetimizin ortaya koyduğu irade ortadadır. Yatırımlarımıza devam edeceğiz. 1970'li, 80'li, 90'lı yıllarda yapılan tesislerin fotoğraflarını getirdiler. Tesisler artık tanınmaz hale gelmiş. Bizim yapacağımız tesislerde ileride bunlar gibi olmamalı. Yüzme havuzları, stadyumlar, spor salonları basit işler değil" dedi.
DOPİNGLE MÜCADELE
Yaşanan doping olaylarının üzerini örtbas etmeye çalışmadıklarını, aksine yüzleşmeyle devam ettiklerini belirten Bakan Akif Çağatay Kılıç, "Şevkimizi kırmak isteyenlerde olabilir, bazen üzüntüye sebep olan bizi üzen olaylarda olabilir. Ama bu bizi yolumuzdan döndürecek anlamına gelmez. Aynı kararlılıkla yolumuzdan devam edeceğiz. Moral bozukluluklarımızın bizi üzmesine, şevkimizi kırmasına müsaade etmemeliyiz. Uluslararası anlamda şu anda Türkiye ile ilgili algı çok daha iyi durumda. İyi gidiyoruz, daha iyi noktaya gideceğiz. Lütfen herkes bu noktada dikkatli olsun. Birbirinizi üzmeyin" uyarısında bulundu.
SPOR SADECE FUTBOL DEĞİL
Çalıştaya katılan gazetecilere ve medya kuruluşlarının temsilcilerine seslenen Bakan Kılıç, spor gündeminin zirvesinde sürekli futbolun olduğunu ve olacağını tahmin ettiğini söyledi. Yapılan haberler içerisinde en çok futbolun olmasının diğer spor dallarının gözardı edilmesine yol açabileceğini belirten Bakan Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Sizlerden rica ediyorum, farklı branşlar da başarı elde etmiş kardeşlerimizin başarılarını da paylaşın. Gençlere de seslenmek istiyorum. Sizin hayalleriniz aynı, aynı medeniyetin çocuklarısınız. Geçmişten aldığınız tecrübe sizleri geleceğe taşıyacak. Sıkıntılarınızda aynı. Sporun ruhunu bilen, centilmence rekabet içerisinde yapılacak müsabakalarda başarılı olan kardeşlerimiz olsun. Sizlerin de inanmasını rica ediyorum Başarıya odaklanın başarıya inanın. Birbirinize destek olarak, doğruları açık yüreklilikle dile getirin."
Çalıştaya katılan Antalya Valisi Muammer Türker sporun toplumsal boyutuna dikkat çekmek istediğini söyleyerek, "Yaş ortalaması 29,5, dünya ortalamasının altında bir nüfusa sahibiz. Genç nüfusuz. Bu gençliği, geleceğe hazırlamak lazım. Daha önceki görev yerim olan Hakkari ilinde yaş ortalaması 19,5 idi. Gençliği iyi yönlendiremezsek, terör örgütlerinin eline ne büyük imkan verdiğimizi gösteriyor. Ümit ediyorum ki, bu toplantıdan memleketin hayrına önemli sonuçlar çıkacaktır" dedi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel de gençliğini kurtaramayan nesillerin geleceğini inşa etmesinin mümkün olmadığına dikkati çekerek, "Gençliğimiz tehlikeli bir dünyada yaşıyor. Bir tarafta uyuşturucu, bir tarafta terör. Son 12 yılda gençlik için çok önemli adımlar atıldı ve atılıyor" diye konuştu.
Federasyonların yönetim politikaları, 2016 ve 2020 olimpiyatları, antrenör yetiştirme, federasyon- kulüp- sporcu ilişkileri gibi konuların ele anılacağı çalıştay yarın komisyon raporlarının katılımcılara okunmasıyla sona erecek.
Komisyon raporları daha sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından değerlendirilerek, ilgili kurumlarla yapılacak toplantılarda yol haritası belirlenecek.

FOTOĞRAFLI