7 Haziran seçimlerinden 35 gün sonra başlayan koalisyon turlarında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ilk durağı olan CHP’deki buluşmadan, ‘güçlü koalisyon kurulması’ görüşü çıktı. Görüşmede CHP’nin hükümet kurma ilkeleri arasında yer alan, AK Parti’nin ise kırmızı çizgisi olan ‘Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konumu’nun gündeme gelmediği açıklandı.


Buluşma ‘ön görüşme’ olarak nitelendirilirken iki parti arasındaki temasların sürmesi kararlaştırıldı. İlk randevulaşma sırasında CHP’nin, “İftarda buluşalım” önerisinde bulunduğu, ancak Başbakan’ın programı nedeniyle bunun yapılamadığı öğrenildi. Bu temasa atıfla Kılıçdaroğlu’nun, Davutoğlu’na karşılma sırasında, “Biz sizi iftara beklemiştik” demesi, Davutoğlu’nun da “İftar buluşması başka zamana” karşılığı vermesi buluşmanın sıcak başlangıcı oldu. Bu arada AK Parti ile CHP’nin buluşmasına katılan heyetler, iki partinin koalisyon görüşmelerine nasıl yaklaştığının sinyalini de verdi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün CHP Genel Merkezi’ne, başbakanlık makam aracı yerine sivil plakalı araçla geldi. Aracın, “DB” plakası dikkat çekerken, kulislerde “Devlet Bahçeli ve Deniz Baykal” isimlerine atıfla değerlendirmeler yapıldı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve kurmayları, karşılama ve uğurlamanın Genel Başkan Yardımcısı seviyesinde yapılması kararı aldı; görev görüşmeye de katılacak Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’a verildi. Kılıçdaroğlu ise Davutoğlu’nu, makamının bulunduğu 12. katın asansör kapısında bekledi ve yine oradan uğurladı.