Türkiye’de sistemin, öğretmenleri tükettiğinin ve öğretmenliğin itibar kaybettiğinin en iyi örneği Türk Eğitim-Sen’in anketi oldu.

Türk Eğitim-Sen tarafından 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yapılan ankette, katılımcıların yüzde 66,9′u “tükenmişlik sendromuna yakalandığını” ifade etti.

”Türkiye’de en prestijli meslek hangisidir” sorusuna da yüzde 4,7 oranında ”öğretmenlik” cevabı verilen ankette, öğretmenlerin en büyük sorunlarından biri ‘itibar kaybı’ olarak görülüyor.

4 gün süren ve 16 bin 723 kişinin katılımıyla gerçekleşen anket eğitim camiasının yaşadığı ekonomik sıkıntıyı da gözler önüne seriyor.

Her  3 kişiden birinin yani yüzde 28′inin 30 ile 50 bin TL arasında, yüzde 23′ünün yani her 4 kişiden birinin ise bin ile 10 bin TL arasında borcu bulunuyor. Öğretmenlerin yüzde 93.8′i kredi kartı kullanırken bunların yüzde 42′si kart borcunu düzenli ödeyemiyor.

SİSTEM ONU TÜKETMEMELİ, TAÇLANDIRMALI

Sistem öğretmenleri tüketiyor aynı zaman da itibarlarını da. Eğitimin bütün yükünü sırtlayan öğretmenler, bir de ekonomik sıkıntılarla mücadele etmek zorunda kalıyor.

Özlük hakları ve yaşam standardı bakımından Avrupa’daki ülkelerle kıyaslandığında yeterince değer verilmediği görülen öğretmenlerimizin bir an önce hak ettiği değere kavuşması gerekiyor.

Sadece öğretmen kutsaldır, bizim için değerlidir, eli öpülesidir sözleri öğretmenlik mesleğinin itibarını yerine getirmeye yetmez. İmkanlarını ve sistemdeki itibarlarını yeniden arttırmak gerekir.

Eğitimde kaliteyi yükseltmek, getirilen sistemin gereklerini yerine getirecek, idealist öğretmenlerle mümkündür. Öğretmenlere gereken değer verildiğinde, eğitimde öğretmen kalitesi yükselecek, bu da sistemi daha yukarılara taşıyacaktır.

Öğretmene hakettiği değer verilirse eğitim de yücelir…

FAZLA ÇALIŞMAYA KARŞILIK DÜŞÜK ÜCRET!

Türkiye’de öğretmen maaşları Avrupa ülkelerinin gerisinde kalırken, eğitim sisteminin sürekli değişmesi ve  kalabalık sınıflar da eğitim vermeye çalışması öğretmenlerin başarısına olumsuz etki yapıyor.

OECD’nin “Bir Bakışta Eğitim Raporu 2013”e göre Türkiye‘deki öğretmenler, diğer ülkelerdeki öğretmenlere göre çok daha fazla çalışıyor. Fazla çalışmaya karşılık, diğer ülkelerdeki meslektaşlarına göre daha düşük ücret alıyor.

Başöğretmen Atatürk, bir ulusun yaşamında eğitimin önemini belki de en iyi anlamış, anlatmış devlet kurucusu ve Cumhurbaşkanı olarak, “ ekonomide, sağlıkta, sanatta, sporda nerede bir problem varsa onun temelinde eğitim yatmaktadır” demiştir.

Ülkemizin ileriye gitmesini, sosyal, ekonomik sıkıntılarını bitirmek istiyorsak eğitime yatırım yapmalı, geleceğin onların ellerinde olduğunu bilerek, eğitimin mimarları olan öğretmenlerimizi onurlandırmalıyız.

Bütün bu sıkıntılarına rağmen, öğretmenlik mesleğini seçmiş, özveriyle görevinin başında olan tüm öğretmenlerimizin günü kutlu olsun.

100 BİNDEN FAZLA ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMEN VAR!

Ayrıca Türkiye’de 100 binden fazla öğretmen adayı atanmayı bekliyor. Öğretmenin atanmayı beklemesi, beraberinde ekonomik ve sosyal sorunları da getiriyor.

İdeali eğitim vermek olan öğretmen adayları, öğrencilerine bir an önce kavuşturulmalı. Ücretli öğretmenliğin bitmesi ve nitelikli bir eğitim için eğitim sisteminin kamburu olan öğretmen atamaları mutlaka gerçekleşmeli…

Bu anlamlı günü bir an önce öğrencileriyle birlikte kutlamalarına vesile olacak atamaların adaletli bir şekilde gerçekleşmesi dileğiyle, sabırla atanmayı bekleyen tüm öğretmenlerimizin de öğretmenler gününü kutluyorum.

SİZİN BAŞARINIZ, CUMHURİYET’İN BAŞARISI

Atatürk Cumhuriyet’i siz öğretmenlere emanet ederken şunları söyledi:
“Öğretmenler! Yeni nesli, cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcileri, sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin maharetiniz ve fedakârlığınız derecesiyle orantılı bulunacaktır. Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister! Yeni nesli, bu özellik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir… Sizin başarınız, Cumhuriyetin başarısı olacaktır.”

Evet senin başarın Cumhuriyet’in başarısı olacak öğretmenim, 24 Kasım Öğretmenler Günü’n kutlu olsun….