Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, () –KONYA’da zihinsel engelli 20 yaşındaki O.A.'nın yuttuğu 15 santimetrelik metal çatal, ameliyatla midesinden çıkarıldı.
Olay bir hafta önce meydana geldi. Zihinsel engelli O.A., ailesinin yanında bulunmadığı bir sırada yemek yediği çatalı ağzına soktu. Yemek borusunun sonuna kadar inen çatal midesinde kaldı. Durumu fark eden ailesi tarafından Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan O.A., acil olarak ameliyata alındı. 15 santimetrelik metal çatal yapılan operasyonla çıkarıldı.
Ameliyatı gerçekleştiren Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erikoğlu, hastanın acil servise başvurarak çatal yuttuğunu söylediğini belirtti. Yapılan muayene sonrası çatalın yemek borusunun sonuna kadar inip midede takıldığını tespit ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Erikoğlu, mideden küçük bir kesi ile çatalı çıkarttıklarını anlattı. Prof. Dr. Erikoğlu, ''Bu tür yabancı cisim yutmaları yüzde 90 oranında normal şartlarda mideden geçip bağırsaklar yardımıyla atılabilmekte. Ama bu kadar büyük cisimlerin çıkartılması ya endoskopi yardımıyla ya da cerrahi müdahale ile olmakta. Çatal gibi kesici cisimlerin endoskopiyle çıkartılması zor olabiliyor. Özellikle kesici kısmı üstte kalıyorsa daha da zorlaşıyor. Biz de ameliyatla çıkarttık. Midede küçük bir kesi açarak çatalı çıkarttık. Hasta sağlığına kavuştu ve taburcu ettik’’ dedi.
Aileleri de uyaran Prof. Dr. Erikoğlu, ''Özellikle çocuklar, para, bilye, toplu iğne ve küçük oyuncak gibi yabancı cisimler yutarlar. Tabi bunlar yutulduktan sonra normal şartlarda bağırsaklardan geçerek çıkabiliyor. Ama çıkartılamayan cisimler de ameliyatla çıkartılıyor'' diye konuştu.

FOTOĞRAFLI