KAYSERİ, () - KAYSERİ'de Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Özgün Erçeltik, kireçlenme rahatsızlığının, 50 yaş üzeri insanların özellikle diz ve kalça gibi yük taşıyan eklemlerinde daha sık görüldüğünü söyledi.
Kireçlenme hakkında bilgi veren Acıbadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Erçeltik, eklemlerin etraf bağlar, kemik ve kıkırdak yapıları ile bir bütün olduğunu, bunlardan birisinin bozulması halinde diğerlerinin de risk altına girdiğini söyledi. Dr. Özgün Erçeltik, şöyle devam etti:
"Özellikle, fazla kilolu olmak ve kadınlarda menopoz sonrası vücutta oluşan hormonal değişim, kireçlenmenin seyrini hızlandırabilmektedir. Yine, vücut mekaniği ile ilişkili olarak, bir eklemde gelişen kireçlenme, bir üst ve bir alt eklemin bozulmasını da hızlandırmaktadır. Kireçlenme yani 'osteoartrit' az hareketten olabildiği gibi, çoğunlukla bilinçsiz zorlamalarla, fazla kilo ile yapılan egzersiz ve hareketler sonucu da oluşabilmektedir. Egzersiz, kas- iskelet sağlığının korunmasında her ne kadar vazgeçilmez bir unsur ise de, fazla zorlamalar, fazla kilolar ile birleşince kıkırdak ve kemik sağlığını tehlikeye atmaktadır. Her hareket dizimiz, kalçamız ve belimiz için doğru hareket olmayabilir. Gün içerisinde sık yaptığımız hareketler, uzun süreler bizi zorlamaz iken yaşımız ilerledikçe, yapısal olarak kıkırdaklardaki su miktarımız azaldıkça, kilolarımız arttıkça, bizi, sonu cerrahi tedaviye kadar gidebilen bir duruma sokabilir. Bu tip rahatsızlıkların en problemli kısmı, hastayı bir kısır döngüye sokması, hastanın bu kısır döngüyü kendi kendine kıramaması sonucu durumun gün geçtikçe ilerlemesidir."

FOTOĞRAFLI