SAMSUN,() - SAMSUN'da Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu, ebeveynleri çocuklarına davranışları konusunda uyararak, "Davranışlarımız eksik olduğunda sözcüklerin de anlamları eksilir. En baştan bir kural belirlediğinizde uyguladığınıza emin olun. Çocuğunuza masaya çıkmak yok dediğinizde mutlaka her masaya çıktığında onu aşağı indirin. Evet ve hayırlarınızı netleştirin" dedi.
Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu, iyi bir dinleyici olmayı öğrenmenin önemli bir beceri olduğunu ifade ederek, dinleme becerisini çocuklar kadar, ebeveynlerin de öğrenmesinin önemli olduğunu vurguladı. Bekaroğlu, "Çocuğunuz ile konuşurken çocuğunuzun sizi dinleme becerisini arttırabileceğiniz gibi azaltıyor da olabilirsiniz. Kriz anlarını yönetmek kişiliğe ve hayata yön veren kilit dönemeçlerdendir. Çocuğunuza bir yönerge verirken bunu bir seçim gibi sunuyor olabilirsiniz. Örneğin; 'Akşam yemeğini yiyecek misin?' 'Ayakkabılarını topla olur mu?' Yetişkinler olarak bu cümlelerin pek de bir seçim ifade etmediğini fark edebiliyoruz. Fakat çocuklar bu soruları gerçekten bir seçim olarak görebiliyor. Yapılmasını istediğiniz şeyleri direk söylemeye çalışın. Bu ona bağırın veya nazik olmayın anlamına gelmiyor. Hatta yapılan araştırmalar çocukların yumuşak bir ses tonu ve pozitif ifadeler içeren yönergelere daha iyi uyum sağladıklarını belirlemiştir. Az önce verdiğim örnekler üzerinden gidersek çocuğunuza, 'Yemeğe bekliyoruz seni, hadi gel', 'Lütfen ayakkabılarını kaldır' diyebilirsiniz" dedi.
Göz kontağının iletişimin, değer vermenin ve etkili dinlemenin en önemli parçası olduğunu söyleyen Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu, "Yetişkinler günlük hayatlarında bir hayli meşgul olabiliyor. Ancak çocuğunuz ile konuşurken onun seviyesine inmediğinizde söylediklerinizi anlama olasılığı daha düşük olacaktır. Bu nedenle çocuğunuzla iletişim kurarken onun seviyesine inin, gözlerinin içine bakın, fiziksel temasta bulunun. Mümkünse bulunmadığı ortamda önce yanınıza çağırıp sonra isteğinizi veya paylaşmak istediklerinizi ifade edin. Göz kontağı iletişimin, değer vermenin ve etkili dinleme, anlamanın en önemli parçasıdır" diye konuştu.
Uzman Ayşenur Bekaroğlu, "Davranışlarımız eksik olduğunda sözcüklerin de anlamları eksilir. Çocuğunuza bir sınır koyarsınız (ev içinde topla oynamak yok), fakat daha sonra bu oyunu görmezden geldiğinizde ebeveyn olarak çocuğunuz sizi yok saymaya başlayabilir. İleri de koyduğunuz her sınır zorlanabilir. En baştan bir kural belirlediğinizde uyguladığınıza emin olun. Çocuğunuza masaya çıkmak yok dediğinizde mutlaka her masaya çıktığında onu aşağı indirin. Evet ve hayırlarınızı netleştirin ve koruyun" diyerek şöyle devam etti:
"Saygılı, nazik bir şekilde de sınırlarınızı koruyabilirsiniz. Kişinin disiplinli olması, kendisini ve hareketlerini disiplin etmesi çok kıymetlidir. Disiplin kazanılan bir beceridir. Sınırları bilmek önemlidir. Sorumluluklarını bilen, nerede durması nerede durmaması gerektiğini ayarlayabilen, özdenetimi kuvvetli bireyler için disiplin kazanımı önemlidir. Çocuğun davranışlarını sınırsızlaştırmak değil, duygularını özgürce yaşamasına izin verin, davranışlarında disiplini ihmal etmeyin."

FOTOĞRAFLI