MİDE yanması ve bel ağrısı şikayetlerine çare bulmak için doktor doktor dolaşıp ağrı kesicilerle tedavi olmaya çalışan 35 yaşındaki Ümran Önal'ın yakınmalarına rahmindeki miyomun yol açtığı ortaya çıktı. Karnındaki şişliği çok yemeye bağlayan Önal, 25 santimetre çapındaki miyomdan, Prof. Dr. Fatih Şendağ'ın gerçekleştirdiği laparoskopik myomektomi yöntemiyle kurtuldu.
Manisa'nın Sarıgöl İlçesi'nde oturan, bir markette çalışan Ümran Önal'ın şikayetleri yaklaşık bir yıl önce başladı. Özellikle öne doğru eğilip çalışırken ağzında ve midesinde ekşime, yanma olan Önal'ın aynı süreçte başlayan bel ağrıları da arttı. Önal, bu şikayetlerle dahiliye ve ortopedi uzmanlarına başvurdu. Denizli'de de doktorlara gitti. Bu başvurularında mide ilaçları ve ağrı kesici verilen Önal'a bir türlü tanı konulamadı. Kısa bir süre önce yönlendirildiği bir genel cerrahın ultrason çekip, 'rahimde kitle' tanısı koyduğu Önal, bu kez de kadın hastalıkları ve doğum uzmanına sevk edildi. Yapılan tetkikler sonucu dışarıdan bakıldığında 6 aylık hamilelik büyüklüğündeki şişliğin rahminde 25 santimetre çapındaki miyomdan kaynaklandığı belirlendi, ameliyat önerildi. Önal'ın iddiasına göre başvurduğu kadın doğum uzmanları kitleyle birlikte rahminde alınacağını, laparotomi yapılıp içerisinin temizlenmesi gerektiğini söyledi. Kapalı yöntemle ameliyat olmak isteyen Ümran Önal, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ'a başvurdu. Önal, İzmir Kent Hastanesi'nde Prof. Dr. Şendağ tarafından gerçekleştirilen laparoskopik myomektomi (kapalı) yöntemiyle bir yılını zindana çeviren, bir türlü teşhis koyulamayan miyomdan kurtuldu.
MİYOM TANISINA İNANAMADI
Mide şikayetlerinin reflüye benzemesi yüzünden uzun süre mide ilacı kullandığını belirten Ümran Önal, ameliyat sonrası “oh dünya varmış" diyerek şunları söyledi:
“Köyde yaşıyorum. Öyle yemeye içmeye dikkat etmem. Karnım şiştiğinde çok yemektendir diyordum. O yüzden de o konuda hiçbir doktora bir şikayette bulunmadım. Benim derdim, midemin ekşimesi, yanması, eğildiğimde ağzıma acı suların gelmesiydi, bir de bel ağrısı. MR çekildi, bel kayması var ama o da bu kadar ağrı yapmaz demişlerdi. Çok uzun süre derdime çare aradım. Neyse sonunda tanı koyuldu. Bana rahmimin de alınması gerekeceği söylendi. Bekarım, rahmimin alınmasını istemiyordum. Kapalı yöntem olsun istedim. İzmir Kent Hastanesi'nde kapalı yöntemle hem miyomdan kurtuldum hem de rahmim alınmadı. Doktorum Fatih Şendağ'a çok teşekkür ediyorum" dedi.
ŞİKAYETLERİ GEÇTİ
Öte yandan Önal'a dışarıdan bakıldığında 6 aylık bir hamile görüntüsü veren miyomun ciddi büyüklükte olduğunu ve genelde açık ameliyata başvurulduğunu belirten Prof. Dr. Şendağ, “Hastanın şikayetlerine yol açan bu büyüklükteki miyomdu. Hastayı aynı gün ayağa kaldırıp birkaç günde normal yaşamına dönebilmesi için laparaskopik yöntemle ameliyat ettik. Ameliyat sonrası şikayetleri geçtiği gibi kısa sürede günlük yaşamına geri döndü" dedi.

FOTOĞRAFLI