Ümit KOZAN / ANKARA, () - TÜRKİYE'de yeni bir yan dal olan Çocuk Yoğun Bakım uzmanlığı alanında ilk mezunu Hacettepe Üniversitesi verdi. 2011 yılında Yandal Uzmanlık Sınavı sonucunda eğitimine başlayan Uzman Dr. Selman Kesici Türkiye’de eğitim almış ilk çocuk yoğun bakım uzmanı olarak ihtisasını tamamladı.

Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Benan Bayrakcı ülkemizdeki çocuk yoğun bakım uzmanı ihtiyacına dikkat çekti. Ülkemizde 24 milyon çocuk olmasına rağmen çocuk yoğun bakım uzmanı sorumluluğunda sadece 147 çocuk yoğun bakım yatağının olduğunu dile getiren Dr. Bayrakcı Türkiye’de yaklaşık 1,2 milyon çocuğa bir çocuk yoğun bakım uzmanı düştüğünü ve Avrupa ülkelerinde nüfusa göre uzman sayısının ülkemizden 30 kat fazla olduğunu belirtti. Dr. Bayrakcı ayrıca çocuk yoğun bakım ünitelerinde yoğun bakım uzmanı bulunma oranının Amerika’da yüzde 94, Avrupa’da yüzde 98, Avustralya’da ise yüzde 100 iken ülkemizde yüzde 30 olduğunu sözlerine ekledi.

Sağlık Bakanlığı’nın Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü çalışma sonucunda çocuk yoğun bakım uzmanının sorumluluğunda olan yataklarda daha ağır hastaların hizmet aldığı ve hizmet kalitesinin daha iyi olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Dr. Bayrakcı bu çalışma sonucunda “Bölgesel Acil Ağır Hasta Merkezleri” oluşturularak az sayıdaki çocuk yoğun bakım uzmanlarının daha verimli kullanılabileceğini ve bu proje kapsamında yeni uzmanlar yetiştirilerek Türkiye’deki tüm çocuk yoğun bakım yataklarının uzmanlar tarafından yönetilmesinin hedeflendiğini belirtti.

FOTOĞRAFLI