TÜM Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, kurum ve eczanelerin zarara uğratılmamAsı için doktorların reçeteleri güvenli elektronik imza ile yazması gerektiğini anlatırken, sonraki dönemde 'Akıllı sağlık kartı' uygulamasına geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Nurten Saydan, Bursa'da çalınmış doktor şifreleri ile 8 eczaneden AIDS ilaçlarının ücretsiz alınıp, devletin yaklaşık 50 bin lira zarara uğratıldığı haberlerini üzüntüyle takip ettiklerini söyledi. Saydan, kurumun, hem de eczanelerin zarara uğratılmak istendiğini belirterek, bu tür durumların yinelenmemesi için 'Güvenli Elektronik İmza' ile reçete yazılması gerektiğini belirtti. Yapılan sahtekarlık olayının ortaya çıkarıldığını, ancak sendikalarına gelen üye mağduriyetlerinden dolayı zamanında tespit edilemeyen sahtekarlıklarda üye meslektaşlarının mağduriyet yaşadığını hatırlattı. Saydan, şöyle dedi:
"TEİS olarak, bu tür üzücü durumlar yaşamamak için, doktorların elektronik reçete (e-reçete) yazma sisteminde değişiklik yapılmasını Elektronik imza ile reçete yazılmasını istiyoruz. Şu an Elektronik imza zorunluluğu olmadığı için çalınan şifre ile sisteme giriş yapılarak, doktorların şifresini çalanlar tarafından sahte reçete oluşturulmaktadır. Üyelerimizden bu yönde gelen şikayetler artmıştır. Gelen şikayetlerden anladığımız, doktorların şifrelerinin ilgisiz kişilerce ele geçirilmesidir. Bu şifrelerin yanlış kişilerin eline geçtiği ve suiistimallere yol açtığı kurum tarafından da bilindiği halde önlem alınmakta geç kalınıyor."
"ELEKTRONİK İMZAYA GEÇİLMELİ"
SGK ile anlaşmalı elektronik reçete yazan tüm sağlık kuruluşlarının e-imza sistemine bir an önce geçmesi gerektiğini belirten Saydan, mevcut durumda ise aile hekimlerinin sadece üçte birinin elektronik imzaya geçtiğini, devlet hastanelerinde, özel sağlık kuruluşlarında ise elektronik imzaya hiç geçilmediğini ve mağduriyetin artma eğilimi gösterdiğini vurguladı. Saydan, elektronik imzaya geçişle, e-imza cihazının klavyeden girilen basit şifrelere göre çalınma ve ele geçirilme riskinin azalacağını, cihazı koruma hassasiyetinin artmasıyla sorunların azalacağını kaydetti, şunları söyledi:
SORUMLULUK ECZANE ECZACILARININ OLMAMALI
Ele geçirilen şifrelerle doktor tarafından yazılmamış e-reçetelere göre ilaç veren eczanelerin mağdur edildiğini kaydeden Saydan, "Eczanelerin sorumlu tutulması yanlıştır. Eczacıların işleyişteki rolü, sistemde görülen reçetelerdeki ilacı hak sahibine vermektir. Bizlerin tek görevi, gece gündüz reçeteleri ile gelen vatandaşlarımızın ilaçlarını vermek. Biz kriminal polis değiliz. Ayrıca insanların kimlik kontrollerini yapma, ibraz edilen bilgi ve belgenin sahteliğini ayırt etme yeteneğine ve bilgisine sahip değiliz" diye konuştu.
Eczanelerin e-reçete işlemlerini, adına e-reçete numarası bulunan kişinin kimlik numarasını sisteme girme, ilacı teslim etme, teslim alan kişinin kimlik numarasını girme şeklinde işlediğini hatırlatan Saydan, "Eczanemize gelen her reçete için, reçeteyi yazan doktora ulaşıp, 'bu reçeteyi siz mi yazdınız' diye sorma imkanımız olmadığı gibi, böyle bir sorumluluğumuz da yok. Suçlu olmadığımız bir konuda suçlanıyor, hem de zarar görüyoruz. Bu durum asla kabul edilemez" dedi.
Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak ,bu tür suiistimallerin yaşanmaması için SGK tarafından ilk etapta güvenli elektronik imza ile e-reçete yazılmasının sağlanmasını, sonraki dönemde ise 'akıllı sağlık kartı' uygulamasına geçilmesi gerektiğini vurguladı.

FOTOĞRAFLI