TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, İnternet üzerinden temin ettiği zayıflama hapını kullandıktan sonra 15 yaşındaki bir genç kızın hayatını kaybetmesini üzüntüyle takip ettiklerini belirtirken, Türkiye'nin bitkisel ilaç çöplüğüne döndüğünü söyledi. Saydan, "Cinsel performansı artırıcı iddiasında olan reklamlara, takviye edici gıda terörüne ne olur artık 'dur' denilsin. Gençlerimiz hiç uğruna ölmesin" diyerek bitkisel ilaçların internet üzerinden satılmasına tepki gösterdi.

GENÇLERİMİZ KANDIRILMAKTA

Nurten Saydan, ülkenin sağlık otoritesinin Sağlık Bakanlığı olduğunu, bu ürünlerin izin, ruhsat ve kontrolünün de Sağlık Bakanlığı'na geçmesi gerektiğine vurgu yaptı. Sağlık Bakanlığı'nı göreve çağıran Saydan, internette ehil olmayan kişilerce satılan bitkisel ilaçların insanların sağlığını riske ettiğini belirtirken, "Bir ürüne ilaç şekli verilmiş ise, yani tablet, kapsül, şurup, damla, ampul vs. şeklinde ise bunlar ilaçtır. Ürün artık ilaç olmuştur. Adı masumca 'takviye edici gıdalar' olan, bir sürü yönetmelik, genelge gibi yasal yöntemler kullanılarak satışa sürülen bu ürünlerin izin belgeleri Sağlık Bakanlığı'ndan alınmak zorunda olmalıdır. Yasalarda ismi 'takviye edici gıdaö',halk arasında 'bitkisel ilaç' olan bu ürünler kontrolsüz ,denetimsiz bir şekilde internetten amaçları sadece para kazanmak olanlar tarafından pazarlanmaktadır. İsimleri sebze, meyve veya bir takım egzotik bitkilerle özdeşleştirilerek, sanki yepyeni bir buluşmuş gibi, son derece doğal, zararsız olarak tanıtılan bu ürünlerle vatandaşlarımız, özellikle gençlerimiz kandırılmaktadır. Bu ürünler internet denilen kontrolsüz ortamlarda '2015'in en başarılı bitkisel zayıflama ürünleri' gibi başarı sıralamasına bile konulmaktadır. Satış yapabilmek adına her türlü yasa dışı yöntem fütursuzca denenmektedir.Tarım Bakanlığı'nın bu ürünlerin halk sağlığına olumsuz etkisini önlemede yetersiz kaldığı artık açıkça görülmektedir" dedi.

BİTKİSEL VEYA KİMYASAL İLAÇ İNTERNETTEN ALINMAZ

Saydan, yaz mevsiminin yaklaştığı önümüzdeki günlerde bu tip durumlarla daha çok karşılaşmamak için uyarıda bulundu. Saydan, "3 kilo fazlası olan gençlerimiz internete giriyor ve bu ürünleri alabiliyor. Sonrası malum. Sonuç basında gencecik bir canın, doktorların bütün çabalarına rağmen kurtarılamadığı, hayatını kaybettiği haberi. Bunlar çok acı ama maalesef gerçek ve de eczacılar olarak bu duruma çok üzülüyoruz. Lütfen artık buna dur diyelim, ister bitkisel ister kimyasal olsun ilaç internetten satın alınacak bir ürün değildir. DSÖ rakamlarına göre internet ve benzeri ortamlarda satılan bu ürünlerin yüzde 50'sinin sahte olduğunu hepimiz biliyoruz. Sahte olanların içine ne konulduğu dahi tespit edilemiyor. Bu ülkenin tek bir sağlık otoritesi vardır.o da Sağlık Bakanlığı'dır. TEİS olarak Sağlık Bakanlığını göreve çağırıyoruz: Bu ürünlerin izni, ruhsatı, kontrolü artık tamamen Sağlık Bakanlığı'na geçsin" dedi.

CİNSEL PERFORMANS ARTIRICI

Annelere, babalara ve gençlere seslenen Nurten Saydan, 'Saçınız çıkacak, kısa zamanda zayıflayacaksınız' gibi reklamlara itibar etmemeleri gerektiğinin altını çizdi. Saydan, "Bu tür ilaçları kullanmayınız. Bunların içi zararlı maddelerle dolu. Kaş yapmak

için sağlığınızdan olmayınız. 3 kilo fazlası için karaciğer ve böbreklerinizi öldürmeyiniz. Vatandaşlarımıza sesleniyoruz 'cinsel ferformans arttırıcı' iddiasında olan ve bu iddiayı güçlendirmek için değişik isimler konulan, hayvan boynuzlu, kapıda

ödemeli, kargo ücretsiz, beğenmezseniz iade ediniz' şeklindeki reklamlara kanmayınız, sağlığınızdan olmayınız. Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak, bu ülkenin dört bir yanında 7 gün 24 saat sayısı 25 bin olan eczanelerimizle hizmetinizdeyiz. Sorunlarınızı her zamanki gibi bizlerle paylaşınız, cazibesine kapılıp internetten zayıflama ürünü vb. almayınız. Aldıysanız bile asla kullanmayınız. Sağlığınız her şeyden değerlidir" dedi.

FOTOĞRAFLI