TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, internetten satılan ilaçların yarısının sahte olduğunu, bu yüzden dünyada her yıl 1 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, "İnternetten ilaç satışına caydırıcı ceza getirilmeli" dedi.
Eczanelerde satılması gereken ürünlerin rahatlıkla internet üzerinden satışının yapılmasının halk sağlığını büyük tehlikeye attığına vurgu yapan Nurten Saydan, bu sitelere yaptırımı ağır, caydırıcı cezalar getirilmesi gerektiğini söyledi. Saydan, "Halkımızın sağlığı sanal ortamlara terk edilecek kadar ucuz ve değersiz değildir. Sağlık Bakanlığı hem vatandaşının sağlığı için hem de tasarruf tedbirleri açısından internetten ilaç satışına 'dur' demelidir" dedi. Saydan, "Birçok internet sitesi eczane adını kullanarak, birçoğu da açık artırma usulü alışveriş yapılan siteler aracılığıyla sanal ortamda ilaç satışı yapmaktadır. Bu reklamlarla insanlar yanıltılarak, kolayca internetten ilaca erişimi sağlanarak sağlığı ile oynanmaktadır" diye konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine bakıldığında internetten satılan ilaçların yüzde 50'sinin sahte olduğu ve bu yüzden dünyada her yıl 1 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini belirten Saydan, "Birçok ürüne bitkisel kökenli olması gerekçesinin arkasına sığınılarak Tarım Bakanlığı'ndan onay alınmakta ve bunlar her yerde kontrolsüz, denetimsiz, eczacısız olarak vatandaşa satılmaktadır. Bilgisiz ve bilinçsiz ilaç kullanımından kaynaklı olarak vatandaşlarda yan tesirler oluşmakta ve başka şikâyetlere yol açmaktadır. Ayrıca son yıllarda internet üzerinden kapsül formunda satılan zayıflama ilaçları yüzünden kaybettiğimiz canlar ise, durumun vahametini gözler önüne sermektedir" dedi.
İnternet üzerinden bilinçsizce alınan ilaçlar devletin tedavi masraflarını da artırdığına dikat çeken Saydan, "Bu ilaçlar vatandaşın sağlığında tahribata yol açtığı için doktorlara başvuruların artmasına, sigorta harcamalarının yükselmesine ve dolayısıyla da maddi ve manevi zarara yol açmaktadır" diye konuştu.
İLAÇ, ECZACI GÖZETİMİNDE ECZANEDEN ALINMALI
Tüm ilaçların bitkisel olanlar dahil kimyasal maddeler olduğuna dikkat çeken Saydan, şöyle devam etti:
"İlaç dozunda ve yerinde kullanılmazsa zehir etkisi gösterebilir. TEİS olarak, bitkisel veya kimyasal her türlü ilacın sadece eczane ortamında, eczacıların gözetiminde ve danışmanlığında alınıp kullanılmasının önemini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. İnternetten ve ehil olmayan kişilerden alınan ilaçlar vatandaşlarımızın sağlığını bozduğu için, devletimizin daha fazla tedavi ve ilaç parası ödemek zorunda kaldığının altını bir kez daha ısrarla çizmek istiyor ve Sağlık Bakanlığı'nın gıda takviyesi adı altında piyasaya verilmiş olan bitkisel ilaçlar için ciddi bir düzenleme ve uygulama yapmasını bekliyoruz."