Türkiye’de bir ilk olan ve şizofreni konusunda toplumsal bilinç oluşturmayı hedefleyen ‘Görmezden Gelmeyelim - Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni’ sergisi İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından Kocaeli’nde ziyaretçilerle buluştu.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla ziyaretçilere kapılarını açan sergi, ön yargılara ve damgalamalara hayır diyerek şizofreni konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında yapılan sergi açılışı, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.

Bugüne kadar sergilendiği her ilde büyük ilgi gören “Görmezden Gelmeyelim” Sergisi, 3 Ocak 2017 tarihine kadar Pazartesi günleri hariç Kocaeli Bilim Merkezi’nde gezilebilecek. Görmezden Gelmeyelim - Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Sergisi Türkiye’nin farklı illerinde de sergilendikten sonra Japonya’dan başlayarak dünyaya açılacak.

İlk çağlardan günümüze ruhsal hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan yöntemler, toplumların konuya yaklaşımları, bilim insanları ve hekimlerin yüzlerce yıla yayılan uğraşıları, ilginç görsel ve canlandırmalarla “Görmezden Gelmeyelim” sergisinde, Kocaeli Bilim Merkezi’nde ziyaretçilerle buluştu. Konunun uzmanları tarafından hazırlanan zengin içeriği, üç boyutlu kutularda görsel ve işitsel efektlerle ve canlandırmalarla hazırlanan yaratıcı sergileme biçimleriyle Türkiye’de bir ilk olan ‘Görmezden Gelmeyelim - Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni’ sergisi ziyaretçilere sadece izleyici olacakları değil, zaman zaman farklı duyularıyla deneyimleyebilecekleri bir serüven vadediyor.

Bugüne kadar İstanbul, Ankara ve İzmir’de kapılarını ziyaretçilere açan Görmezden Gelmeyelim Şizofreni Serüveni Sergisi bu kez 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Kocaelililerle buluştu. Sergi 1 ay boyunca gezilebilecek.

Hedefimiz sergimizi dünyaya açmak

Görmezden gelmeyelim sergisinin ziyaretçiyle buluştuğu ilk günden bu yana şizofreniye dikkat çekmeyi hedeflediğini belirten Abdi İbrahim Otsuka Genel Müdürü Tuna Yavuz, serginin Kocaeli’ne gelişinden duyduğu memnuiyeti dile getirdi. Yavuz: “Dünyada yaklaşık 51 milyon, Türkiye’de ise 400-600 bin şizofreni hastası olduğu belirtiliyor. Bu rakam tanısı konmuş hastalardan oluşuyor. Toplumsal baskıdan çekindiği için hastalığını gizleyenleri de düşündüğümüzde ortaya oldukça ciddi bir rakam çıkıyor. Şizofreni hastaları ve aileleri, hastalığın yanı sıra toplumun ön yargıları ile de savaşmak zorunda. Abdi İbrahim Otsuka olarak biz de hayata devam etmek isteyen şizofreni hastalarına dikkat çekebilmek ve onların toplumda var olabilmelerini desteklemek amacı ile “Görmezden Gelmeyelim” diyoruz. Sergimizi Türkiye’nin farklı illerinde de sergiledikten sonra Japonya’dan başlayarak dünyaya açmayı hedefliyoruz. Kocaeli ve sergimizin açılış tarihi de bizim için oldukça anlamlı.” dedi.

Şizofreni hastalarının neler yaşadığını deneyimleme imkanı

Türkiye’de bir ilk olan sergiyi ziyaret edenler bir şizofreni hastasının, hastalığın en yoğun döneminde neler hissettiğini deneyimlemeye imkan veren 'Empati Kabini'ni görebiliyor. Tamamen gürültüden yalıtılmış ve karanlık olan bu kabinde şizofreni hastalarında sıkça görülen görsel ve işitsel halüsinasyonların canlandırmaları yapılarak, onların neler yaşadıklarının ve hissettiklerinin daha iyi anlaşılabilmesi ve hastalarla empati yapılabilmesi amaçlanıyor.

Her 100 kişiden birinde görülüyor

Sergide bulunan ‘Dönen Yatak’ ve aynalar da ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor. Dönen yatak, bilimsel kanıtların bulunmadığı ve hekimlerin ellerindeki tedavi yöntemlerinin kısıtlı olduğu dönemde, şizofreni hastalarının tedavi amacıyla nelere maruz kaldığını gösteren iyi bir örnek. 1850’lerde şizofreni tedavisinde kullanılmış olan bu yöntemde, hasta ortadaki dönen bir mekanizmaya bağlı bir yatağa yatırılıyor ve bağlanıyordu. Daha sonra yatağın hızla döndürülmesiyle oluşan merkezkaç kuvvetiyle beyindeki kan basıncının artması ve hastanın dengesinin tekrar sağlanabilmesi amaçlanıyordu. Hastada bu sırada bulantı, boğulma hissi, korku ve bilinç kaybı gibi etkiler görülebiliyordu. Sergide, ziyaretçilerin bu deneyimi yaşayabilmeleri için daha yavaş dönen temsili bir mekanizma oluşturuldu. Ayrıca sergi alanına dağınık olarak yerleştirilen insan formunda kesilmiş aynalarla, ziyaretçilere şizofreninin cinsiyet, ırk, kültür, eğitim, sosyal ve ekonomik sınıftan bağımsız olarak, herkesin hayatında bir olasılık olarak bulunduğu, toplumda yaklaşık her 100 kişiden birinde görülebildiği hatırlatılıyor.


‘Görmezden Gelmeyelim - Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni’ 3 Ocak 2017 tarihine kadar Pazartesi günleri hariç 09.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebilecek.