ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin Akbaba, su içme isteğinin azaldığı soğuk havalarda, hasta olmamak için bol sıvı tüketimi ve düzenli uyku önerdi.
Soğuyan havalarda fiziksel aktivitelerin azaldığını ve insanların genellikle kapalı ortamlarda bulunduğunu belirten Prof.Dr. Muhsin Akbaba, "Yeterli sıvı alımı, vücut ısısının dengede tutulmasını sağlar. Zararlı öğelerin atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışması ve metabolizma dengesinin sağlanmasında önemli rol oynar. Her gün 12-14 bardak su içilmeli. Gribal enfeksiyonlara neden olan kapalı ortamlar da iyi havalandırılmalı" diye konuştu.

'UYKU GÜÇLENDİRİR'

Çok soğuk havalarda yeterli beslenmenin sağlığın korunması için çok önemli olduğunu belirten Akbaba, şunları söyledi:
"Yılın her döneminde olduğu gibi kışın da, koruyucu ve güçlendirici etkisi olan vitamin ile mineraller yönünden zengin meyve ve sebze bol bol tüketilmelidir. Kış aylarında D vitamini kaynağı olan güneş ışınları yetersiz olduğu için balık ile savunma sistemini güçlendiren yoğurt tüketilmeli. Özellikle soğuk algınlığı enfeksiyonlarına neden olan mikrop ve virüsler, hava yolu ve elle temas sonucu yayılır. Bu nedenle kişisel hijyen çok önemli. Sigara kullanımı da vücut direncini azaltır. Düzenli egzersiz yapmak savunma sistemini güçlendirir. Yağışsız günlerde açık havada yürüyüş ve egzersiz yapılmalı. Düzenli bir uykunun bağışıklık sistemini güçlendirdiği unutulmamalı."