Yasin KIRAS/SİVAS, () - SİVAS'ta yaklaşık 3 ay önce Sağlık Bakanlığı'ndan organ nakli ruhsatı alan Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ilk kez yapılan böbrek nakli başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi tarafından, 55 yaşındaki Mehmet Tutaş'a, 2 gün önce Sivas'ta motosiklet kazasında yaralanarak kentteki bir hastanede beyin ölümü gerçekleşen 24 yaşındaki Ahmet Şenol'un yakınlarınca bağışlanan böbreği nakledildi. 4 saat süren operasyonla böbrek nakledilen Tutaş, sağlığına kavuştu.
Üniversite Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık ve ameliyata giren doktor heyeti hastayı ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu.
'HASTANEMİZ SAĞLIK HAYATINA GÜZEL BİR HİZMET SUNDU'
Konu ile ilgili bir açıklama yapan CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, "Hastanemizde 2 gün önce Sivaslı bir hastamıza böbrek nakli yapmış bulunuyoruz. Uzun süredir hazırlığını yapmıştık. Hastanemizde başhekimden bölümdeki bütün hocalara kadar herkes alt yapısı dahil güzel bir hazırlık dönemi geçirdi. Bu şekilde organ nakliyle de hastanemiz sağlık hayatına güzel bir hizmet sunmuş oldu" dedi.
'İYİ BİR ORGANİZASYONLA İLK TRANSPLANTASYONUMUZU GERÇEKLEŞTİRDİK'
Sivas'tan verici olarak böbreğini veren bir kadavra hastasından 2 gün önce böbreği aldıklarını söyleyen hastane Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe ise "Sağlık Bakanlığı'nın gönderdiği hasta sıralamasına göre hastalarımızın içerisinden en uygun olan hastaya bu böbrek naklini gerçekleştirdik. Böbreği alan hastamızın durumu çok iyi ve Sivaslı bir hasta. Böbrek nakli bir ekip işidir. Birçok bölümden doktorların oluşturduğu ekibin dışında tüm teknisyen, sekreter ve yoğun bakımda olsun, ameliyathane de olsun birçok hemşire arkadaşımızın da emeği var. İyi bir organizasyonla ilk transplantasyonumuzu gerçekleştirdik" diye konuştu.
'HASTANIN GENEL DURUMU İYİ'
Ameliyatı gerçekleştiren CÜ Nefroloji Bilim Dalı Başkanı ve Organ Nakli Ünitesi Böbrek Nakli Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Mansur Kayataş da hasta hakkında bilgi vererek, "Sivas'ta bir ilk yaşandı. İlk defa bir böbrek nakli gerçekleştirildi. Bu bökgede yaşayan 55 yaşındaki bir hastamıza kadavradan böbrek naklini gerçekleştirmiş olduk. Bu yakalşık 3 ay kadar önce Sağlık Bakanlığı'ndan organ nakli ruhsatlandırılmış olarak bir onay aldık. Böbrek nakli faaliyet izni almakla birlikte hızlı bir hazırlık evresinden sonra 2 gün önce ilk nakli gerçekleştirmiş olduk. Herşey çok yolunda geçti ve başarılı bir ameliyat olarak gerçekleşti. Hastanın genel durumu iyi, bilinci açık ve fonksiyonları normal olarak seyretmektedir" dedi.
Organ nakli gerçekleştiği için çok mutlu olduğunu kaydeden Mehmet Tutaş ise doktorların hepsine teşekkür ederek vatandaşlara organ bağışında bulunmaları çağrısı yaptı.

FOTOĞRAFLI