Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, () - İZMİR'de karın ağrısı şikayetiyle doktora başvuran 15 yaşındaki B.T.'nin kalçasının içinde makatla vajina arasındaki bir noktada ender rastlanan bir kitle tespit edildi. Ulaşılması zor olduğu ve riskli olması nedeniyle İzmir'de ameliyatı yapacak doktor bulamayan B.T., Denizli'de Özel Sağlık Hastanesi'nde neştersiz kapalı yöntemle ameliyat edildi. Bunun dünyada dördüncü, Türkiye'de ise bu vakada ilk kez neştersiz kapalı yöntemle ameliyat olduğu belirtildi.
İzmir'de oturan lise öğrencisi B.T. şiddetli karın ağrısı şikayetiyle doktora başvurdu. Yapılan muayene ve testlerde 'Tailgut' adı verilen ve çok ender görülen bir kitle tespit edildi. Kalçasının içinde makat ile vajina arasında tamamen gizli bir noktada bulanan kitle ulaşılması zor ve riskli olduğu için İzmir'de doktorlardan tedavisiyle ilgili olumlu bir cevap alamadı. Ailesiyle birlikte Denizli'ye gelen genç kız, Özel Sağlık Hastanesi'nde laparaskobik ameliyatlar konusunda deneyimle Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Yunus Aydın ile görüştü.
Yapılan detaylı tetkik ve incelemelerde yaklaşık 6 santimetre büyüklüğündeki kitlenin açık ameliyatla ulaşılamayacak bir noktada olması nedeniyle neştersiz yapılan laparaskobik ameliyata karar verildi. Bu vakada dünyada döndüncü, Türkiye'de ise ilk kez gerçekleştirilen laparaskobik ameliyatla kist temizlenerek B.T. sağlığına kavuştu. Yapılan ameliyatla ilgili bilgi veren Doç.Dr. Yunus Aydın, kistin türü açısından binde bir rastlanan bir vaka olduğunu belirterek, "Kistin bulunduğu yer, türü kadar nadir bir bölgede, riskli bir noktada. Yaptığımız araştırmada, bu vakanın laparaskobik yani kapalı yöntemle yapılmış ameliyat sayısı literatürde sadece dünyada dört, Türkiye'de ise ilk kez bizim tarafımızdan yapıldı. Bir doktorun meslek hayatı boyunca bir kere karşılaşabileceği bir vaka. Hastamızı sorunsuz başarılı bir ameliyatla tedavi edip, sağlığına kavuşturduk" dedi.

FOTOĞRAFLI