Murat KİBRİTOĞLU/ ADANA, () - TÜRK Ebeler Derneği Adana temsilci Filiz Yarıcı Atış, kadınların sezaryen yerine normal doğumu tercih etmelerini istedi. Atış, hamilelerin doğuma hazırlık eğitimlerine katılarak ağrıyı kontrol edebileceklerini söyledi.
Sezaryen doğumların artmasının nedeninin korku ve önceden olumsuz deneyimler olduğunu belirten Filiz Yarıcı Atış, bu konuda hamilenin psikolojik ve fiziksel açıdan desteklenmesinin büyük öneme sahip olduğunu kaydetti. Atış şöyle dedi:
"Her kadın doğurmayı bilmektedir. Bedeni bu bebeği nasıl yaptıysa, 9 ay nasıl büyüttüyse, onu doğurmayı da kesinlikle bilmektedir. Gebelik, doğum sürecinde doğanın enerjisi de kadının içindedir ve kadına başarılı ve huzurlu bir doğum süreci geçirmede rehberlik yapmaktadır. Aslında her bir doğum saflığın, sevginin ve beraberinde insanlığın doğumudur."
'HAMİLELİK HASTALIK DEĞİL, SAĞLIKTIR' 
Doğumun hamile ve ailesi için çok önemli bir deneyim olduğunu belirten Atış şöyle devam etti:
"Doğum yaşam mucizesinde önemli, kadın ve ailesi için çok özel bir deneyimdir. Çiftlerin doğumu fizyolojik bir süreç olarak kabul etmesi, kadının bedenine ve bebeğine güven duyması, doğal doğum eylemini yaşamasını kolaylaştırır. Hamilelik ve doğum eylemi bir hastalık değildir, aksine bedenin doğal, normal ve sağlıklı bir fonksiyonudur. Gereksiz yere yapılan her türlü müdahalenin doğumun işleyişi ve hormonların salınımı üzerine olumsuz etkileri vardır. Zaten doğal doğumu üstün kılan bu hormonların salgılanmasıdır. Bu hormonlar içinde en etkili olan iki hormon oksitsin ve endorfindir. Bilgi, özgüven, gevşeyebilme, nefes alma teknikleri, enerjisini koruyabilme sanatı ile gebe kadına doğum eylemi sırasında bilinçli ve aktif rol oynama şansı verilerek, kadının kendisini ekibin bir parçası gibi hissetmesinin sağlanması doğal doğumda önemlidir."

FOTOĞRAFLI