İZMİR’in Bornova İlçesi Merkez Mahallesi’nde yıllardır ruhsatlı bina olmadığı gerekçesiyle açılmayan Toplum Sağlığı Merkezi, sorun seçim çalışmaları sırasında AK Partililere aktarılınca 20 Mart'ta açıldı. Ancak seçimin bitmesinin hemen ardından sağlık ocağının kapısına da kilit vuruldu.

Vatandaşlar, 10 gün açık kalan binaya 'seçim kondu' benzetmesi yaptı, mahallenin eski muhtarı Filiz Karatekin Erdoğan ise "Yıllarca uğraşıp açtırdık ama ömrü 10 gün oldu" dedi.

Altındağ Semti'ndeki Merkez Mahallesi’ndeki evlerin hemen hemen tamamının ruhsatsız olması uzun yıllardır bu bölgeye sağlık ocağı yapılmasına engel oldu. Vatandaşların yaptıkları her başvuru, uygun, ruhsatlı bina bulunamadığı gerekçesiyle geri çevrildi. Semt sakinlerinin söylediğine göre seçim çalışmasına gelen AK Parti’lilere sorun aktarıldı. AK Parti'liler de sorunu Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkililerine duyurdu. Bölgedeki ender ruhsatlı binalardan bir tanesine, yaklaşık 50 bin TL’lik masraf yapıldıktan sonra Toplum Sağlığı Merkezi ek binası olarak seçimlerden 10 gün önce hizmete açıldı. Ek binanın açılışı için de çok sayıda kurum yetkilisi ile vatandaşların katılımıyla kurdele kesilip açılış töreni düzenlendi.

SEÇİMDEN SONRA KAPATILDI

Açık olduğu zamanlarda, sabah saat 09.00 ile 12.00 saatleri arasında başka birimlerdeki hemşireler bu binaya geçici olarak gönderildi. Doktorlar da zaman zaman yine merkeze gelip görev yaptı. Ancak geçen pazar yerel seçimlerin tamamlanmasının ardından 31 Mart pazartesi gününden itibaren, merkez tamamen kapandı. Nöbetçi hemşireler de gelmemeye başladı. Vatandaşlar, 'seçim kondu' benzetmesinde bulunduğu toplum sağlığı merkezinin, bir seçim yatırımı olarak açıldığını, ancak yeterli desteğin alınmaması üzerine de hemen kapatıldığını ifade edip tepkilerini dile getirdi. Seçimlerde mahalle muhtarlığı kaybeden Filiz Karatekin Erdoğan ise "Sağlık merkezini açmak için çalmadık kapı bırakmadık. Sonunda, siyasilerin de desteğiyle bu açıldı. Seçimden 10 gün önce açıldı. Kurdele kestik, büyük sevinç yaşadık. Sonra doktorlar sık gelmedi ama hemşireler sabah gelip öğle saatinde gitti. Kendilerine gidenlere de tedavi uygulanmadı zaten. Öyle gelip gittiler bir yerde. Ardından seçimin hemen ardından da ne gelen oldu, ne de arayıp soran. Açılış sürecinde bana sürekli telefon eden kurum yetkilileri de 'Neden kimse gelmiyor?' diye aradığımda cevap vermediler. Biz biran önce bu durumun düzeltilmesini bekliyoruz "dedi.

BAKANLIKTAN ONAY BEKLENİYOR

İzmir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Fatih Yüksekoğlu, ruhsatlı bina olmadığı için sağlık merkezi kuramadıklarını dile getirerek, "“Bizler de ek bina adı altında, gezici prosüdürlere uygun bir yer açtık. Sağlık merkezinin en az 60 metrekare olması gerekiyor. Bu alan 45 metre kare. Bu yüzden ruhsat alınamıyor. Bir aile hekimi de görevlendirilemiyor. Buraya gelen doktor da eğer yanlış bir tedavi uygulaması durumunda, ruhsatlı binalardaki sigorta şartları burada olmadığı için tüm tazminatı kendisi ödemek durumunda kalıyor. Bizler de bu risk nedeniyle doktor gönderemedik. Sadece hemşire geldi. Ama seçimden sonra hiç görevli gelmediğiyle ilgili bir bilgim yok. Araştıracağım. Eğer bakanlık buraya, geçici hizmet binası izni verirse, yine doktor ve hemşire arkadaşlarımız bu bölgeye gidip hizmet verecekler. Ama o onay henüz gelmedi" dedi.