Mehmet ERÇAKIR- Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, () - ISPARTA Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Organ Nakil Merkezi, böbrek naklinden sonra ilk karaciğer naklini de gerçekleştirdi.
Sağlık Bakanlığı'ndan onay alınmasından sonra temmuz ayında hizmete başlayan organ nakli merkezinde 3 Ağustos'ta yapılan ilk naklin ardından, ilk karaciğer nakli de gerçekleştirildi. Antalya'da beyin ölümü gerçekleşen bir hastadan alınan karaciğer, 46 yaşındaki Mustafa Demirtaş'a nakledildi.
Nakille ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan SDÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mahmut Bülbül, böbrek naklinden sonra daha komplike bir organ olan karaciğer naklini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Üniversitenin böbrek nakliyle birinci lige yükseldiğini belirten Prof. Dr. Bülbül, "Karaciğer nakliyle üniversitemiz artık süper ligde oynuyor diyebilirim" dedi.
'KENDİMİZİ İSPATLADIK'
Prof. Dr. Mahmut Bülbül, SDÜ olarak gururlu olduklarını belirterek duygularını şöyle dile getirdi:
"Burada olması gerekeni yapmanın sevinci ve gururunu taşıyoruz. Nakil işleri kolay bir işlem değil. Böbrek nakli burası için çok mükemmel bir icraat olmuştu ve artık rayına girdi. Artık hastadan hastaya nakil yapacağız. Kendimizi ispatladık. Türkiye'de sayılı merkezlerde bu işlem yapılıyor. Özellikle karaciğer, böbreğe göre daha komplike bir organ olması nedeniyle bunun transplantasyonu daha ciddi."
'NAKİL BAŞARILI'
Organ naklini gerçekleştiren ekipte yer alan Yard. Doç. Dr. Zafer Sabuncuoğlu da hastanın kronik karaciğer hastası olduğunu söyledi. 8 saat süren operasyonla başarılı bir nakil gerçekleştirdiklerini vurgulayan Yard. Doç. Dr. Sabuncuoğlu, "Hastamız 46 yaşında, son dönemde karaciğer yetmezliği tanısı aldıktan sonra karaciğer nakli için hasta listesine eklendi. Naklimizi başarıyla gerçekleştirdik. Hasta şu an yoğun bakımda takip edilmekte" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI