Metin Faruk TAMER/GAZİANTEP, ()-GAZİANTEP’teki 112 acil sağlık ekipleri, simülasyon eğitimini, bina olmadığı için Van depreminde kullanıldıktan sonra boşta kalan konteynerde alıyor.
Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü bahçesinde bulunan konteynırda sağlık personeline simülasyon eğitimi veriliyor. Türkiye’de sadece 5 ilde gerçekleştirilen simülasyon eğitiminde, canlı bir insanının tepkilerini veren maketlerden yararlanılıyor. Gaziantep 112 Acil Sağlık Hizmetlerinden Sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr.Selahattin Avcı, arazi sıkıntısı nedeniyle de Van’dan gelen konteynırların tadilat yapılarak simülasyon ve eğitim uygulama merkezine dönüştürüldüğü belirterek şunları söyledi:
"Düzenlenen eğitim programlarında insan tepkileri veren simülasyon maketler kullanılıyor. Simülasyon maketler yapılan suni teneffüs ve kalp masajına tepki veriyor, bağlı olduğu ekranda canlı insan gibi nabız değeri görülebiliyor, solunum sesi duyulabiliyor. İlkyardım eğitiminden temel yaşam eğitimine, erişkin ve çocukta ileri yaşam desteği eğitiminden, travmaresisütasyon eğitimine kadar pek çok konuda düzenlenen eğitimler pratik ve teorik olarak iki kısımda veriliyor. Pratik kısmında canlı bir insanının tepkilerini veren simülasyon maketlerden yararlanılıyor. Bir bilgisayar ve ekrana bağlı olan simülasyon maket içinde bulunan programlar kapsamında olası hasta hikayelerine göre tepki veriyor. Hazırlanan senaryoya bağlı olarak simülasyon maketlerin ekranında hastanın kalp, solunum, tansiyon değerleri bulunuyor. Sağlık personeli gerçek hastaymış gibi simülasyon makete müdahale ediyor. 112 çalışanının müdahalesine bağlı olarak simülasyon maketin değerleri değişiyor. Müdahale sırasında simülasyon maketinin solunum sesini de duyabiliyor."
Avcı, yıl içerisinde bin 348 personele eğitim verildiği bildirildi.

FOTOĞRAFLI