ANKARA, () -SAĞLIK Bakanlığı, bugün basında yer alan 'Ankara'nın Suyuna Bakanlık El Koydu' başlıklı haberle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada " Su Kalite Takip Sisteminde elektronik ortamda takip edilen su analiz sonuçlarında uygunsuzluk olması durumunda ilgili yerel yönetimler Halk Sağlığı Müdürlüklerimiz tarafından sözel olarak uyarılmaktadır. Uygunsuzluğun giderilmemesi durumunda ilgili Valilik konuya ilişkin bilgilendirilmektedir."

VALİLİK KONUYA İLİŞKİN BİLGİLENDİRİLMEKTEDİR

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle; "Şebeke suları, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik hükümleri doğrultusunda denetleme izlemesi ve kontrol izlemesine tabi tutulmaktadır. Bu doğrultuda Türkiye genelinde 2014 yılı için 140 bin kontrol izlemesi ve 40 bin denetim izlemesi planlanmıştır. Habere konu olan yazımız Yönetmelikte belirtilen değerlere uygun olmayan sular konusunda il Valiliklerini ve yerel yönetimleri uyarmak, konuya dikkat çekmek, su güvenliğinin önemini hatırlatmak için yazılmış olan rutin bir yazıdır. Su Kalite Takip Sisteminde elektronik ortamda takip edilen su analiz sonuçlarında uygunsuzluk olması durumunda ilgili yerel yönetimler Halk Sağlığı Müdürlüklerimiz tarafından sözel olarak uyarılmaktadır. Uygunsuzluğun giderilmemesi durumunda ilgili Valilik konuya ilişkin bilgilendirilmektedir."

"YAPILAN ÇALIŞMALARLA HALKIMIZA TEMİZ VE GÜVENLİ İÇME KULLANMA SUYU TEMİN EDİLMESİ AMAÇLANMIŞTIR"

"Bu kapsamda, Türkiye genelinde içme kullanma suyu uygunsuzluğunun tespit edildiği Eskişehir, Tekirdağ, Çanakkale, Muğla, Diyarbakır, Van, Karabük, Yalova, Şırnak, Tunceli gibi bu güne kadar yaklaşık 50 civarında ilimize benzer yazılar yazılmıştır. Ankara ili sınırları dâhilinde bulunan yerleşim yerleri Bakanlığımızca 1091 noktadan takip edilmekte olup bunların 249'una ASKİ İvedik Arıtma Tesislerinden su verilmekte, 842 noktaya ait yerleşim yeri ise içme-kullanma suyunu mahalli kaynaklardan tedarik etmektedir.  17.06.2014-17.09.2014 tarihleri arasında; ASKİ İvedik Arıtma Tesislerinden su temin edilen bölgelerde halkın sağlığını tehdit edecek düzeyde uygunsuzluk tespit edilmemiştir. Ancak, 2014 yılında Ankara merkez şebekesi dışında özellikle taşra ilçelerine bağlı köylerde alınan su numunelerinde uygunsuzluklar tespit edilmiş ve bu durum 03.09.2014 tarihli yazımız ile Ankara Valiliğine bildirilmiştir. İlgi yazımıza esas teşkil eden yerler 30 Mart 2014 tarihine kadar İl Özel İdaresi ve İlçe Belediye Başkanlıkları sorumluluğunda iken bu tarihten itibaren Büyükşehir Belediyesi sorumluluğuna devredilen (köy) mahallelerdir. Yapılan çalışmalarla halkımıza temiz ve güvenli içme kullanma suyu temin edilmesi amaçlanmıştır."