Muhammet KAÇAR/RİZE, () - RİZE Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Klinik Şefi Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz, bölgede gözün limonla temizlenmesinin doğru bilinen bir yanlış olduğunu belirterek, "Göze limon sıkmayın, çay banyosu ile temizleyin" dedi.
Asetik özelliği bulunan limon suyunun gözde yanma ve uzun süreli tedavilere neden olabilecek hasara yol açabileceği kaydeden Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz, limon suyu temizliği yerine gözün çay banyosu ile temizlenmesinin faydaları olduğunu söyledi.  Türkyılmaz, uygulamanın nasıl yapılacağını şöyle anlattı:
“Çay kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılmalı. Ilık bir hale geldikten sonra pamuk ya da bez parçası çaya daldırılmalı. Islak haldeki bez ya da pamuk parçası göz kapakları veya göz kirpikleri üzerinde bir dakika kadar bekletilmeli. Çayın kimyasal içeriğinden kaynaklanan özellikleri var. Damar büzücü özelliği var. O sayede kılcal damarlardaki kanlanma azalıyor, kızarıklık gidiyor. Böylece hasta bir nebze olsun rahatlıyor. Aynı zamanda çay antibiyotik gibi bir etki gösteriyor. Kirpiklerdeki bakteriler ve virüsleri öldürme özelliği var. Çayın ılık suyunun temizleyici özelliği de var. Göze yapışmış olan maddeleri bu sayede temizlenebiliyor. Göze çay banyosu evde kolayca uygulanabilecek bir masaj yöntemidir. Yani göze limon sıkmayın, çay banyosu yaptırın. Ancak çay banyosunda da aşırıya kaçılmaması ve faydanın sadece bu yöntemden beklenmemesi gerekir.”

FOTOĞRAFLI