Premenstürel sendrom olarak da bilinen regl öncesi sendromu, regliden 7-10 gün öncesinde başlayabilen gerginlik, huzursuzluk, baş ağrısı, kabızlık, karında şişlik, sırt ağrısı, depresyon, ruh halinde değişiklik gibi belirtiler gösteren bir rahatsızlıktır.

Östrojen hormonu seviyesinde yükselme ve progesteron hormonu seviyesinde azalma ile belirtiler tetiklenir. Serotonin salgılanması azalır bu nedenle kişi kendini daha mutsuz hisseder. B6 vitaminine daha fazla ihtiyaç olmasıyla enerji seviyesinde azalma, yorgunluk hissedilir.

Regl öncesi sendromundan kurtulmak için beslenmenizde ufak değişimler yapmanızda fayda var;

*Regl öncesinde sebze ağırlıklı beslenme, ara öğünlerde meyve ve kuruyemiş tüketilmelidir.

*Demir emiliminin artması için et ve kurubaklagillerin yanında domates, biber ve maydanoz içeren limonlu bir salata yemek faydalı olacaktır.

*Süt ve türevlerinin az yağlı olması, şeker ve tuz tüketiminin azaltılması önemli.

*Artan östrojen seviyesi nedeniyle vücut daha fazla su tutma eğilimindedir, şeker ve tuz tüketimi de ödemi tetikler.

*Bazı besinlerin östrojen seviyesini azaltıcı etkisi bulunmaktadır, protein ihtiyacını daha fazla kurubaklagillerden karşılamak, et tüketimini azaltmak daha çok balık tüketmek faydalı olabilmektedir.

*Regl öncesinde düzenli probiyotik yoğurt veya kefir tüketiminin sindirim sistemini düzene sokması nedeniyle regl sendromunu hafifletici özelliği vardır.

*Yemekleri tereyağı veya margarinle pişirerek tüketmek de dolaşımdaki östrojen seviyesini etkilemektedir. Yağ ihtiyacını sıvı yağlardan, kuru yemişlerden karşılamak regl öncesi sendromunu hafifletici özelliğe sahiptir.

*Yapılan çalışmalarda regl öncesi sendromu yaşayan çoğu bayanda düşük magnezyum seviyesi tesbit edilmiştir. Magnezyum eksikliği ağrıları tetikleyebilir, kişinin daha yorgun ve mutsuz hissetmesini sağlar ve özellikle çikolata veya çikolatalı tatlılara yönlendirir. Eğer magnezyum düşük seviyede ise gerekirse öncesinde takviye yapılabilir. Diyetisyen Özlem Sert Aydın



Diyetisyen Özlem Sert Aydın