GAZİANTEP Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cemil Savaş, Ramazan Bayramı ve sonrasında beslenmeyle ilgili önerilerde bulunarak, "Gıdaları karıştırmayın, az ama sık yiyin. Yediğinizi iyi çiğneyin. Yoksa mide fesadına uğrarsınız" dedi.
Ramazan ayında bir aylık bir açlık döneminin ardından insan bedeninde aşırı ve kontrolsüz beslenme sonrası mide ve barsak hastalığının ortaya çıkabileceğini belirten Prof. Dr. Cemil Savaş, bayram ve sonrası beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Bayram sabahlarında özellikle Gaziantep sofralarının vazgeçilmez yemeği olan yuvarlamanın yoğurtlu ve besleyici bir yemek olduğunu kaydeden Savaş, "Ancak yuvarlamanın aşırı ve yağlı yenmesi, baklava, çikolata, kahve, acılı gıdalarla karıştırılması nedeniyle bayramda ishal hastalarında artış olmaktadır. Yuvarlama çok güzel sağlıklı bir yemek, ancak kararında yemeli ve diğer gıdalarla kontrolsüz bir şekilde karıştırılmamalıdır" dedi.
'BAYRAM SOFRASINDA HAFİF YİYECEKLER OLSUN'
Bayram sofralarının hafif yiyeceklerden oluşması önerisinde bulunan Prof. Dr. Cemil Savaş, "Genel olarak yuvarlama, pirinç pilav aşırıya kaçmadan iyi bir sabah öğünü olabilir. Yağlı ve acılı gıdalar kesinlikle yenmemelidir. Ama yuvarlama dışında hafif bir kahvaltıyla da güne başlanabilir. Gün içerisinde bayramlaşmalarda alacağımız kalorileri düşünerek, sabah öğününü hafif tutmaya özen göstermeliyiz. Bayram boyu gazoz, kola, soda gibi gazlı içeceklerden uzak durulması da sağlık açısından çok önemli" diye konuştu.
'AŞIRI YEMEKTEN KAÇINILMALI'
Bayram için yapılacak en önemli beslenme önerisinin az yenmesi olacağının ve aşırı yemekten kaçınmak olduğunu anlatan Prof. Dr. Cemil Savaş, şunları kaydetti:
"Yiyecek tercihinde pek çok gıdayı karıştırarak aşırı yemekten kaçınmalıdır. Özellikle her bayramlaşmaya gidilen yerde yenen tatlı ve sütlaçlar, içilen çay kahve sonrası kendimizi akşam acil serviste karın ağrısıyla mide fesadına uğramış olarak bulabiliriz. Ramazan Bayramı boyunca baklava, tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, bayramlaşmaya gidilen yerlerin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yemeden uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa yağlı, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayram süresince ve bayramdan sonra sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 1.5- 2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenebilir. Özellikle yaşlı ve tansiyon hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri, bitki çaylarını tercih etmeleri, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmaları gerekmektedir."

FOTOĞRAFLI