ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Muhsin Akbaba, oruç tutanların mutlaka sahura kalkması gerektiğini söyledi, hafif yiyecekler ve bol su tüketmelerini önerdi.
Oruç tutanların beslenmelerine dikkat etmesini isteyen Prof. Dr. Muhsin Akbaba, "Vücuda gereken enerji ve besin öğeleri iftardan sahura dek geniş zamana yayılarak tüketilmeli, yatmadan önce aşırı yemek yerine sahura kalkılmalı" dedi. Sahurda ağır yağlı yemekler yerine kahvaltılık besinlerin ve su oranı yüksek gıdaların tercih edilmesini öneren Akbaba, "Peynir çeşitleri, süt, süt ürünleri ve yumurta gibi protein oranı yüksek olan gıdalar uzun süre tokluk hissi verir. Sahur sofralarında yumurtanın bulunmasında fayda vardır. Ayrıca yoğurt, ayran ve cacık tüketimi de içerisindeki yararlı bakteriler nedeniyle bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur" diye konuştu.
İFTAR SOFRASINA DİKKAT
İftar sofrasıyla ilgili de uyarılarda bulunan Prof. Dr. Muhsin Akbaba, şunları kaydetti:
"Uzun bir açlık sonrası iftar sofrasına oturulduğu unutulmamalı. İftarda hızlı bir şekilde yemek yenilmemelidir. Mümkünse çorba ile başlanmalıdır ardından ana yemeklere devam edilmelidir. Besinler çok iyi çiğnenerek tüketilmeli. Birden ağır yemekler yenmemelidir. Daha hafif ve sağlıklı olması için yiyecekler kızartma ve kavurma yerine, haşlama, ızgara yapma, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır. Et, etli veya etsiz sebze yemekleri, pilav, makarna, esmer ekmek gibi tahıllar, kuru baklagil yemekleri, yoğurt, ayran, cacık, salata, meyve gibi lif oranı yüksek alternatiflerden 3 çeşit seçerek oluşturulan bir iftar yemeğinin sindirimi de daha kolay olacaktır. İftar ile sahur arasında ise taze meyve, süt, yoğurt gibi alternatifler tüketilmesi daha yararlı olacaktır."

FOTOĞRAFLI