Erhan GÖĞEM/KIRIKKALE, () - KIRIKKALE Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esra Dilek Keskin, teknolojinin gelişmesiyle birilkte bel ve boyun ağrıları şikayetlerinin arttığını söyledi. Prof. Dr. Keskin, özellikle bütün gün bilgisayar karşısında çalışanlarla, akıllı telefon gibi teknolojik cihazları kullananların tedaviye geldiklerini hatırlattı.
Prof. Dr. Keskin, duruş bozuklukları ve uzun süre sabit pozisyonda hareketsiz kalmanın boyun bölgesinde ağrılara neden olduğunu belirtirken, "Boyun ağrıları sık görülen ve tedavi edilmediğinde kronikleşerek yaşam kalitesini bozan hastalıklar arasında yer almaktadır. Yapılan araştırmalarda bütün gün bilgisayar karşısında çalışan kişilerin yaşamlarının bir döneminde boyun ağrısı çektikleri tespit edilmiştir" dedi.
Prof. Dr. Esra Dilek Keskin, bilgisayar, tablet ve telefon kullanımının artmasıyla birlikte sık karşılaşılan bel ve boyun ağrılarının hayat standartlarını olumsuz etkileyen hastalıkların başında geldiğini söyledi. Prof. Dr. Keskin, "Boyun ağrıları en sık 30-49 yaş arası kadınlarda görülür. Uzun süre sabit pozisyonda, sırtı desteklemeden, gövdeden öne eğilerek çalışmanın göğüs, boyun ve sırt kaslarında esneklik kaybına, boyun, omuz arkası ve kürek kemiği çevresindeki kaslarda ağrılı, sert, hassas noktalar gelişmesine neden olduğu saptanmıştır. Zamanla boyunda hareket kısıtlılığı ve tutukluk, kollarda güçsüzlük, çabuk yorulma ve baş ağrısı gelişmektedir" dedi.
Günlük hayatta basit önlemlerle boyun ağrılarının önlenmesinin mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Keskin, bu kapsamda yapılacakları şu şekilde sıraladı:
"Çalışırken bel ve sırt kaslarını destekleyecek şekilde dik oturulmalı, bilgisayar ekranı göz hizasına gelecek şekilde çalışma masanız ve koltuğunuz ayarlanmalıdır. Uzun süreler araç kullanıyor veya bilgisayar başında çok zaman geçiriyorsanız sık sık mola vermelisiniz. Düzenli fiziksel aktivite yapınız. Yüzüstü yatmaktan kaçının. Stres oranınızı düşürmeye çalışın. Arabada kullanırken ve seyahat esnasında başınızı ve boynunuzu destekleyin. Telefonda konuşurken kulaklık-mikrofon tertibatı kullanınız. Boyun ağrıları, basit ağrı kesicilerle giderilebildiği gibi gün içinde uygulanan sıcak-soğuk kompresler de kullanılabilir. Bunun için ağrılı bölgeye ilk 48 saat içinde 20 dakikalık sürelerle buz torbası veya havluya sarılmış buz parçaları ile kompres yapmak, daha sonraki günlerde ılık bir duş almak veya sıcak su torbası uygulamak yeterli olmaktadır. Oturma ve çalışma esnasında duruşa dikkat edilmemesi ve yanlış duruşun alışkanlık haline gelmesi durumunda omurgada gelişebilecek bozuklukları önlemek için duruş egzersizleri, germe ve esneme hareketleri ile boyun-sırt- bel ve karın kaslarını güçlendirici egzersizler içeren program uygulanmalıdır. Sonraki dönemde bu egzersizlerin günlük hayatta alışkanlık haline getirilmesi çok önemlidir. Fiziksel aktivite azlığına bağlı kondisyon kaybını önlemek için yüzme, bisiklete binme, yürüyüş gibi egzersizlerin yapılabilir. Bu egzersizler günde 20 dakika ile başlanıp, her hafta bu süreye 5 dakika ekleyerek ideal süre olan haftada 3-5 gün, 30-45 dakikalık egzersiz kapasitesine ulaşılabilir."

FOTOĞRAFLI