KAYSERİ, () - ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Gülmez, tütün ve tütüne bağlı hastalıklardan her yıl dünyada 5.5 milyon civarında insanın yaşamını yitirdiğine dikat çekerek, “Sigara, erkek ve kadınlarda kısırlığa neden oluyor. Cilt kanserleri, cilt kırışmaları, yemek borusu, mide, pankreas kanserleri, özellikle de mesane kanserlerinin sigaraya bağlı olduğu düşünülmekte. Eğer genç kalmak istiyorsanız sigara içmeyin” dedi.
ERÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde, '31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü' kapsamında etkinlik düzenlendi. Gevher Nesibe Hastanesi Göğüs Hastalıkları Sigarayı Bıraktırma Polikliniği’nde düzenlenen etkinlik kapsamında Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Gülmez ile Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Büyükoğlan, sigara ve sigaranın zararları konusunda açıklamalarda bulundu. 1987 yılından bu yana her yıl 31 Mayıs gününün, 'Dünya Sigarasız Günü' olarak kutlandığını belirten Prof. Dr. İnci Gülmez, tütün ve tütüne bağlı hastalıklardan her yıl dünyada 5.5 milyon kişi hayatını kaybettiğini belirtti. Prof. Dr. Gülmez, “Bir gün bile sigara içilmediği takdirde, hem havamızı kirletmiyoruz, hem de hastalıkları önlüyoruz. Sigara pek çok hastalığa neden olmakta bunların başında da akciğer kanseri gelmektedir. Akciğer kanserinden her yıl 1 milyon 370 bin kişi ölmektedir. Türkiye’de bu oran yüzbinlerle ifade edilmekte. Sigara KOAH hastalığına da sebep oluyor. 40 yaş üstü her 5 kişiden biri sigara nedeniyle KOAH hastalığına yakalanmakta. Bu hastalık dışında sigara, erkek ve kadınlarda kısırlığa neden olmaktadır. Cilt kanserleri, cilt kırışmaları, yemek borusu, mide, pankreas kanserleri, özellikle de mesane kanserlerinin sigaraya bağlı olduğu düşünülmektedir. Eğer genç kalmak istiyorsanız, çocuğunuzla ve torununuzla uzun süre yaşamak istiyorsanız sigara içmeyin” dedi.
Açıklamasında Türkiye’nin dünyada en çok sigara içen ülkelerden biri olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Gülmez, “Yaklaşık 15 yıl kadar önce Türkiye’de özellikle erkeklerde yüzde 55 civarında sigara içme oranı vardı. Sağlık Bakanlığı’nın çabalarıyla bu oran hızla azalarak, erkeklerde yüzde 25’lere kadar düştü. Şimdi kapalı ortamlarda sigara içilmesi yasaklandı. Umut ediyoruz açık alanlarda da sigara içilmesin. Sigarayla hem sağlımız, hem de paramız gitmesin” diye konuştu.
Doç. Dr. Hakan Büyükoğlan ise sigaranın bir bağımlılık hastalığı olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Büyükoğlan, “Bu bağımlılığı ortadan kaldırabilmek için Kayseri genelinde tütün ürünlerine bağlı oluşacak hastalıkları engellemek amacıyla 5 ayrı yerde sigara bıraktırma polikliniklerimiz var. Özellikle sigara içen halkımızdan 171’i arayarak randevu alıp, bu merkezlere başvurmalarını istiyoruz. Erciyes Üniversitesi Hastaneleri olarak son bir yılda 1100 kişiye sigara bıraktırmakla ilgili destek sağladık. Özellikle Türkiye geneline baktığımızda Kayseri, hem sigara yasaklarına uyma açısından, hem de sigarayla mücadelede açısından örnek bir şehir diyebiliriz” şeklinde konuştu. 

FOTOĞRAFLI