KAYSERİ, () - ERCİYES Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Avşaroğulları, "Doğal ortamda toplanan her mantar zehirli olabilir. Kültür mantarı dışında hiçbir mantar yenilmemeli. En usta toplayıcı bile yanılabilir" dedi.
Prof. Dr. Levent Avşaroğulları, hastanelerinin acil servisine son 1 haftada 30’dan fazla mantar zehirlenmesi başvurusu yapıldığını belirterek şunları söyledi:
"’Bunlardan ikisi çok ağır tablo ile geldi ama diğerlerini şifayla taburcu ettik. Yağmurun yağması ile ortaya çıkan mantarlar çok güzel görüntü oluşturuyor. Özellikle bu işe meraklı vatandaşlar, mantarları topluyor ve hızla pişiriyor. Buraya kadar iyi güzel ama bundan sonraki tablo çok trajedik olabiliyor. Doğal ortamlarda toplanan mantarların yenilmemesi gerekiyor. Bir insan ne kadar iyi toplayıcı olursa olsun, yanılma payı her zaman vardır. Sadece kendisine değil, çevresindekilere ve ailesine de bu zararı verme ihtimali söz konusudur."
'ZEHİRİ KAYBOLMAZ'
Prof. Dr. Levent Avşaroğulları, 'bazı yöntemler uygulanmasıyla mantarın zehirlemeyeceğine ilişkin bazı inanışların da yanlış olduğunu kaydederek şöyle konuştu:
"'Mantarı pişirirsek zehri kaybolur, ya da 'gümüş kaşıkta mantar pişirirsek ve kaşık kararırsa o mantar zehirlidir', 'içi şu renktir, dışı bu renktir' gibi çok çeşitli görüş ve inanışlar var. Bunların hiçbirisi doğru değildir. En tecrübeli mantar toplayıcısının da yanılma ihtimali vardır."

FOTOĞRAFLI