Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA'daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhsin Akbaba, ramazan ayında oruç tutan kişilerin bayramda 'oruç bitti şimdi yeme zamanı' diyerek fazla yiyecek tüketmesi halinde kilo sorunu ve başta hazımsızlık olmak üzere çeşitli mide rahatsızlıkları yaşayabileceğini söyledi.
Oruç tutan kişilerin, Ramazan Bayramı'nda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girdiklerini anlatan Prof. Dr. Muhsin Akbaba, "Bayram sonrası aşırı yemek yeme ile bazı problemler kaçınılmaz olur. Bayramda birden bire aşırı yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, midede, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açacaktır" dedi.
ÖNERİLERİNİ PAYLAŞTI
Oruç tutan kişilerin bayramda ikram edilen yemek, tatlı, çikolata ve şekerlere dikkat etmesini öneren Prof. Dr. Muhsin Akbaba, şunları kaydetti:
"Oruç tutanlar bayramda et, süt, baklagil, sebze ve meyve gibi besin gruplarından 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli miktarda besin tüketmeli. Oruç tutanlar bayramda hafif bir kahvaltı ile güne başlamalı, öğün atlamamalı, günde yaklaşık 1.5 - 2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla ayran, komposto gibi sıvı gıdalar tüketmeli. Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastaları gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeli. Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemekte, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına imkan sağlamaktadır. Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri önemlidir. Bayram boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir."

FOTOĞRAFLI