Yeniyüzyıl Üniversitesi Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi kurduğu Kalp Nakli Merkezi'nde ilk nakli gerçekleştirdi. Nakil yapılan hastanın sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Kalp Nakli ve Yapay Kalp Destek Sistemleri Merkezi, Prof. Dr. Denyan Mansuroğlu'nun bölüm başkanlığında kısa sürede önemli konulara imza attı. Kalp ve Damar Cerrahisinde isim yapan Hastane şimdi de Türkiye genelinde sayılı adette bulunan Kalp Nakli Merkezi ile gündeme oturdu. İlk Kalp naklini yapan merkezin hedefinde Türkiye ile birlikte özellikle Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkas ülkeleri de var... Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'ne Mısır, Libya, Gürcistan, Ukrayna ve Rusya, Irak, Kuveyt gibi ülkelerden de önemli sayıda nakil için hasta geliyor...

KALP NAKLİ NEDİR? KİMLERE KALP NAKLİ YAPILIR?

Vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılayamayan, pompalama gücü tükenmiş, başka kalp cerrahisi veya kardiyolojik girişimlerin de yapılamadığı, çok yoğun medikal destek tedavisi alan, yaşamda kalmaya ayları, haftaları, hatta ancak günleri kalmış hastalara kalp nakli yapılabilir. Ancak bu hastaların ve yakınlarının bu tedavi şekline yatkın uyumlu ve eğitilmeye uygun olmaları gerekir.

İHTİYACI OLAN HER HASTAYA KALP NAKLİ YAPILABİLİR Mİ?

Bunu sınırlayan en önemli etken kadavra donör (verici) eksikliğidir. Ülkemizde en az yılda 600-800 kalp nakli yapılması gerekir. Ülkemiz henüz yılda 100 kalp nakli sayısına ulaşamamıştır.

KALP NAKLİ SÜRECİ NASIL İŞLER? ÖNCESİ, OPERASYON VE SONRASI

Genellikle bu hastalar son zamanlarda kalp problemleri nedeniyle sık sık doktoruna başvurmakta olan ve hatta hastaneye sık sık yatan hastalardır. Veya bu hastalar daha önce kalp operasyonu geçirmiş olabilirler, kardiyolojik girişimlerden biri veya birkaçı uygulanmış olabilir. Yeni hastalanmış olabilirler. Bu ve bunun gibi hastalar yani kalp yetmezliğine girmiş tedavi görmekte olan bu hastalar kalp nakli ve mekanik kalp destek sistemleri yönünden incelenirler. Bu incelemeler çok detaylıdır. Doktorunuz size hem istenen tetkiklerin sonuçları hem de nihai konsey kararı sonucunu bildirecektir.

KONSEY KARARI KALP NAKLİ İSE

Kalp nakline karar verilen hastanın konsey kararı kalp nakli ulusal koordinasyon merkezine bildirilir. Şartları önceden belirlenmiş kalp bekleme süreci başlamıştır. Bakanlığımız bekleme listesindeki hastalar acil ve elektif bekleme listesi olarak hastanın durumuna göre düzenlenmiş hasta listeleridir.

KALP NAKLİ SÜRECİ

Zamanla yarış sürecidir. İki ekip gerekmektedir. Birinci ekibin görevi donör hastanesine gitmek, donörün uygunluğuna emin olmak ve sürece uygun olarak verici kalbi çıkarmak, onun canlılığını korumak ve en hızlı bir şekilde kalp nakli merkezi ameliyathanesine ulaştırmaktır. Bu aşamaların koordinasyonunu özel olarak yetiştirilmiş kalp merkezi koordinatörleri yapar. Kalp nakli merkezine ulaştırılan kalp yeni vücuduna kavuşmak için sabırsızdır. Ultra modern ameliyathanede geçen süre açık kalp cerrahisinin tüm fırsatları kullanılarak tamamlanır. Yeni vücutta başlayan ilk kalp atımları ekip için en büyük hediyedir.

YOĞUN BAKIM SÜRECİ

Nakil sonrası hastamız bizim clean room dediğimiz havalandırması da özel olan ultra donanımlı yoğun bakım ünitesine alınır. Bu odada 3-4 gün arasında kalacak olan nakil hastamız yeni kalbi ve yeni hayatına gözlerini açar. '' Hiç heyecanlanmayınız görevlilerin emirlerine uyunuz'' şeklinde verilen komutlarla nakil hastası sakinleştirilmeye çalışılır. Yoğun bakımdaki sıkıntılı zaman dilimi kısa sürecektir.

SERVİS

Yoğun bakım sürecinden sonra, hastanın durumuna göre bir hafta 10 gün kadar servis periyodu başlayacaktır. Burada bundan sonraki hayatınızda nelere dikkat edeceği konularında hem hastaya hem de yakınlarına doktorları ve görevliler tarafından eğitim verilmektedir. Bazı ilaçlar ömür boyu kullanılacak ilaçlardır. Aksatmadan kullanılması gerekir.

Taburculuktan sonra hastanın Periyodik kontrolleri yapılmaktadır. Bu kontrollerde kullanılan ilaçların kan düzeylerine, EKG ile kalbin ritmine vb., EKO ile kalbin kasılma gücü ve kapaklara vb. bulgulara bakılmaktadır. Bu yapılan incelemeler genellikle bir program dâhilinde yapılan incelemelerdir. Hastalar verilen kontrol programlarına uymalıdır. .

Kalp nakli olanağına kavuşamamış hastalar için başka uygulamalar var mı?

Kalp nakli bekleyen hastalar giderek acil koşullara doğru yaklaşırlar. İşte bu gibi durumdaki hastaların imdadına 'mekanik kalp destek sistemleri' dediğimiz kalp makineleri yetişebilir.

HER HASTAYA BU MAKİNELER UYGULANABİLİR Mİ?

Bu makinelerin da uygulanabilme şartları vardır. Bazen bu makineler; 'iyileşmeye köprü', bazen ' kalp nakline köprü', 'doktorun kararına köprü', bazen da bir süre de olsa 'hayatta kalmaya köprü' olabiliyorlar. Her hastaya uygulanamazlar.