Kadınlarda meme kanserine yakalanma oranlarının dünya üzerinde değişiklik gösterdiğini belirten Hamzaoğlu, Amerika’da her 8 kadında bir, Avrupa ülkelerinde 10 kadında bir,ülkemiz için kesin olmamakla birlikte 14-15 kadında bir görülmekte olduğunu ifade etti.

Meme kanserine yakalanma riskinin kadınlarda erkeklere oranla 100 kat fazla olduğunu dile getiren Hamzaoğlu, son yıllarda erkeklerde görülen vaka sayısının %50 arttığını belirterek erkeklerinde dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Peki Meme Kanseri Nedir?

Meme kanserinin oluşumu hakkında da bilgi veren Hamzaoğlu, meme kanserinin memede bulunan süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin kontrol dışı olarak çoğalmaları ve vücudun çeşitli yerlerine giderek çoğalmaya devam etmeleri olarak tanımladı.

Hamzaoğlu ayrıca meme kanseri hakkında bilinmesi gerekenleri de şöyle özetledi;

• 50 yaş üzerinde olan kadınlarda meme kanseri görülme sıklığı 4 kat daha fazladır.
• İlk çocuğunu 30 yaşından sonra doğuran kadınlarda meme kanseri görülme oranı 2 kat fazladır. Hiç çocuk doğurmayan kadınlarda risk hafif yükselmektedir.
• 12 yaşından önce adet görmeye başlanması,50 yaşından sonra hala adet görmeye devam etmesi riski arttırmaktadır.
• Tüm meme kanserlerinin %25’i aileseldir.
• 10 yıldan fazla östrojen tedavisi gören kadınlarda risk artmaktadır.
• Alkol ve sigara kullanımı ile düzensiz beslenme riski artırıyor.

Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

Erken tanının önemini vurgulayan Hamzaoğlu, %96’ya varan oranlarda erken tanı ile hayatta kalma şansı olduğunu ifade etti. Yirmili yaşlardan itibaren kişinin kendini kontrol etmesi gerektiğine değinen Hamzaoğlu, “20-40 yaşları arasında 3 yılda bir, 40’li yaşlardan sonra her yıl, daha sonraki yaşlarda ise risk durumuna göre yılda bir mamografi çektirilmesini tavsiye ediyorum.”dedi.

Kişinin kendisini muayenesinin önemini bir örnekle destekleyen Hamzaoğlu, yaklaşık %42’lik bir oranla kişinin kendini muayenesi sırasında tanı koyduğunu belirtti.

Meme kanserinin korkulacak bir hastalık olmadığını belirten Hamzaoğlu, asıl korkulması gerekenin geç tanı konması olduğunun altını çizdi.