Kadınların korkulu rüyası haline gelen ve ölüm nedenlerinde ilk sıralarda yer alan meme kanserinde, "pertuzumab" etken maddeli yeni ilaç, tedavide diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında tümörün büyümesini ve yayılmasını önlerken, birçok hastada tümörü tamamen yok ediyor. ABD İlaç ve Gıda Dairesi (FDA), yeni ilaçla ilgili çalışmaların tamamlanacağı 2016 yılını beklemeden kullanım için erken onay vermek üzere çalışmalar yürütüyor.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilimdalı Öğretim Üyesi ve Pembe Kurdele Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekmel Tezel, Türkiye'de kadınlarda görülen tüm kanser vakalarının yaklaşık dörtte birini oluşturan meme kanserinin, kadınlarda en sık karşılaşılan kanser türü olduğunu söyledi.

Meme kanserinde yayılım göstermeden, erken dönemde tanı konması durumunda, hastaların yalnızca yüzde 5'nin ilk 5 yıl içinde yaşamını yitirirken, yüzde 95'inden fazlasının hayatta kalabildiğini ifade eden Tezel, ancak tanı yöntemlerindeki hızlı ilerlemelere karşın meme kanserinin özellikle 35-55 yaş grubu kadınlar arasında önde gelen ölüm nedeni olmaya devam ettiğini anlattı.

Tezel, meme kanserinin tedavisinde bu yüzyılın en önemli yeniliklerinin başında gelen "antikor" tedavisinin her geçen gün yeni bir uygulama alanı bulduğuna dikkati çekti. Tezel, "FDA'nın, yeni bir ilacın, diğer organlara yüksek yayılma potansiyeli taşıyan erken evre meme kanserlerinde ameliyat öncesi kullanımına erken onay vereceğini duyurduğunu" aktardı.

FDA, yeni ilaca erken onay veriyor

"Bu grup hastalarda 'pertuzumab' ile tedavinin diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında, tümörün büyümesini ve yayılmasını önlediğini" anlatan Tezel, "hatta bir kısım olguda ilacın tümörü tamamen yok ettiğinin görüldüğünü" bildirdi.

Tezel, söz konusu ilaç tedavisinin cerrahi sonrası bir yıl devam ettiğine dikkati çekerek, "Söz konusu ilaç tedavisi, kesinlikle cerrahi tedaviye alternatif değil. Cerrahi, kaçınılmaz bir tedavidir. Yeni ilaçla ilgili FDA, elde edilen sonuçlardan hareketle çalışmanın tamamlanacağı 2016 yılını beklemeden 'pertuzumab'ın kullanımına erken onay vermek üzere çalışmalar yapıyor" diye konuştu.