KAYSERİ'de görevli genel cerrahi uzmanı Dr. Mustafa Gök, "Meme kanseri akciğer kanserinden sonra diğer bütün kanserlerden daha fazla oranda kadınların yaşamını tehdit etmektedir. Ancak erken teşhis edildiğinde başarı ile tedavi edilebilmekte ve hastalar sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmektedir" dedi.
Merkez Melikgazi Belediyesi Danişmentgazi Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen seminerde, meme kanserinin teşhisi ve tedavisi hakkında bilgi verildi. Genel cerrahi uzmanı Dr. Mustafa Gök’ün katılımı ile gerçekleştirilen seminerde, katılımcılara kendi kendini meme muayenesinin önemi uygulamalı olarak anlatıldı. Türkiye’de ve dünyada her 10 kadından birinin meme kanserine yakalandığını ifade eden Dr. Gök, ayda bir kez kendi kendine yapılan düzenli meme muayenesinin, meme kanserinin erken tanı ve tedavisi için çok önemli olduğunu dile getirerek, "Kendi kendine meme muayenesi ideal olarak adet döngüsünün 5 ve 7’nci günleri arasında ayda bir kez yapılmalıdır. Adet döneminde, kanda östrojen ve progesteron hormonlarının etkinlikleri nispeten azalmaktadır. Bu dönemde meme dokusunu incelemek kolaylaşır" dedi.
Kendi kendine meme muayenesinin aşamaları hakkında da bilgi veren Dr. Gök, "Muayene; gözle değerlendirme, yatar pozisyonda elle değerlendirme ve ayakta elle değerlendirme şeklinde yapılmalıdır. Her bir aşama meme dokusu hakkında çok değerli bilgiler verir ve mutlaka uygulanmalıdır. Meme kanseri akciğer kanserinden sonra diğer bütün kanserlerden daha fazla oranda kadınların yaşamını tehdit etmektedir. Ancak erken teşhis edildiğinde başarı ile tedavi edilebilmekte ve hastalar sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmektedir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI