BALIKESİR'in Bigadiç İlçesi'nde, yolda bulduğu mantarı yedikten sonra zehirlenen 7 yaşındaki Davut Ünal, iflas eden karaciğerinin yerine yapılan nakille yaşama tutundu. 1 aylık süre ardından iyileşmeyle başlayan, yatağından kalkıp yürümenin mutluluğunu el sallayarak gösteren küçük Davut'tan üzücü haber geldi. Karaciğerin vücuda uyum sağlamaması üzerine Davut Ünal, ikinci kez yaşam mücadelesi vermeye başladı, tek kurtuluşun çocuk donörden yapılacak ikinci bir nakil olabileceği açıklandı.
Bigadiç'in Kozpınar Köyü'nde oturan 7 yaşındaki Davut Ünal, geçen 18 Ekim'de, arkadaşları ile dolaştığı sırada yol kenarında bulduğu mantarı, bir süre çakmağın ateşine tuttuktan sonra piştiğini düşünerek yedi. Eve gittikten bir süre sonra kusmaya başlayan Davut'un ailece yedikleri balıktan zehirlendiğini düşünen yakınları, onu ilk olarak Balıkesir Atatürk Devlet, ardından da Bursa Nilüfer Çocuk Hastanesi'ne götürdü. Burada sorun çözülmeyince Davut, Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi'ne gönderildi. Mantardan zehirlenen ve tetkikler sonrasında karaciğerinin iflas ettiği belirlenen Davut'un tek yaşama şansının organ nakli olduğu açıklandı. Davut her sonbaharda yaşanan mantar zehirlenmelerinde sezonun ilk vakası olarak kayıtlara geçti.
UMUT VEREN KARACİĞER KONYA'DAN GELDİ
Uygun donör bulmak için harekete geçen ailenin çevrelerinden yaptıkları araştırmalardan bir sonuç alınamadı. Müjdeli haber aileye son dakikada Konya'dan geldi. Burada ölen 23 yaşındaki bir kişiden alınan karaciğer, sağlık ekiplerinin yoğun çabaları ardından İzmir'e getirildi ve Davut Ünal'a nakledildi. Başarılı geçen nakil ameliyatı sonrasında Davut, biri süre yoğun bakım ünitesinde kaldı.
UMUT HÜZNE DÖNDÜ
Karaciğerin vücuda uyum sağlamaya başlamasının ardından küçük Davut da, normal servise alındı. Yatağında oyuncaklarıyla oynamanın yanı sıra yürümeye de başlayan Davut, ziyaretine gelenlere, sağlık durumunun iyi olduğunu, yeni yaşamına "Merhaba" dercesine el sallayarak gösterdi. Ziyaretcilerine, yatmaktan sıkıldığını anlatan küçük Davut, en büyük isteğinin köylerine gidip arkadaşlarıyla top oynamak olduğunu söyledi. Her şeyin iyiye gitiği anda Davut Ünal'dan üzücü haber geldi. Nakil karaciğer ile vücudu arasında uyumsuzluk görüldü. Bunun üzerine de Davut'un sağlık durumu kötüleşti. Tekrar yoğun bakım ünitesine alınan Davut Ünal'ı yaşama bağlamak için doktorları da büyük çaba göstermeye başladı. Çocuğun yaşama tutunması için tek çarenin, ikinci bir karaciğer nakli olabileceği açıklandı. Ancak daha önceki gibi yaşça büyük bir kişinin karaciğerinden alınacak parça değil, aynı yaşlardaki bir çocuk donörden alınacak olan karaciğerin nakledilmesinin gerektiği öğrenildi. Bu gelişme üzerine, Davut Ünal, ikinci kez karaciğer nakil listesine alındı. Ailesi ve doktorları şimdi, Davut'u hayata bağlayacak olan bağış organı beklemeye başladı.
Çocuğun babası Kemal Ünal, ilk seferde yüzlerine gülen şansın yine gülmesini beklediklerini ve herkesi organ bağışı yapmaya çağırdığını söyledi.

FOTOĞRAFLI