Sıcak bir yazı geride bıraktık ve kimi uzmanların iddiasına göre, uzun ve soğuk bir kış için geri sayıma başladık. Bunun için yaşadığımız mekânları, giysilerimizi hatta yiyeceklerimizi şimdiden kış için hazırlamaya başladık. Peki, güneşle haşır-neşir olduğumuz sıcak günlerin ardından cildimiz için kış hazırlıkları yaptık mı? Başka bir söyleyişle, yaz aylarının cildimizde oluşturduğu hasarları gidermek, sorunsuz bir kış geçirip, yeni bir yaza sağlıklı ulaşmak için neler yapmalıyız?
Konuyu Gaziosmanpaşa Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Filiz ALTIOĞLU ÇIĞ’a sorduk
İşte Çığ’dan kış aylarına hazırlık için yapılması gerekenler ile özellikle kadınların kış aylarında daha yoğun olarak uyguladıkları makyajın ciltte hasar bırakmaması için yapılması gerekenler.
-Geride bıraktığımız yaz ayları yüzyılın en sıcak günlerini yaşamamıza neden oldu? Şimdi bizi çok soğuk bir kış bekliyor. Kış mevsimine girerken cildimi nasıl hazırlamalıyız?
Kışın soğuk ve kuru etkisinden korunmak için yapılması gereken önemli birkaç uygulama var. Öncelikle mekanik olarak korunmalıyız. Kış aylarında cildimiz kuruyacağı için cilt tipine uygun nemlendiriciler hiç ihmal edilmeden kullanılmalıdır. Tabi yaz aylarında da tavsiye ettiğimiz gibi bol sıvıyı kış aylarında da ihmal etmemeliyiz. Kış aylarında karın yoğun olduğu bölgelerde yaşayanlar ile kayak vs. sporlar için dağlara gidenlerinde güneşten korunması gerekiyor. Çünkü karlı bölgelerde, karın güneş ışınlarını yansıtıcı özelliğinden dolayı KAR  YANIKLARI OLABİLİR. Buna dikkat etmek şart.

-Sonbahar mevsimindeyiz. Kışa hazırlık anlamında bu günlerde size ne türden şikâyetler geliyor, özellikle yaptığınız uygulamalar nelerdir?
Yaz mevsimi boyunca güneş ışınlarına maruz kalındı. Bunun sonucu ciltte lekelenmeler ve kırışıklıklar oluşabiliyor. Bu türden şikâyetlerin sonbaharda arttığını ve bu sorunlardan kurtulmak isteyenlerin hastanemize geldiğini söyleyebilirim. Aslında içinde bulunduğumuz mevsim bu sorunların giderilmesi için oldukça  uygUN. Hastalarımızın bu türden sorunlarını uygun kremler, kimyasal peeling, dolgu-botoks, lazer ve dermoroler uygulaması ile ortadan kaldırıyoruz. Böylece kendileriyle yeniden barışmalarını, sağlıklı bir kış geçirmelerini hatta gelecek yaza hazırlanmalarını sağlıyoruz.

-Kadınlar için önemli bir sorunu gündeme taşımak istiyoruz. Bilindiği gibi yaz aylarında makyaj daha hafif yapılırken, kışın makyaj uygulaması daha fazlalaşıyor. Bu konuda neler önerirsiniz. Makyaj yapan kadınlar ciltlerini nasıl korumalıdır?
Doğal olarak ilk önerimiz, seçilen makyaj ürünlerinin doğala yakın olmalı. Ayrıca alerji yapmayan türler tercih edilmeli. Makyaj sonrası cilt temizliğinin önemine işaret etmeme gerek bile yok. Kadınlarımız maalesef makyaj yaparken veya yaptırırken harcadıkları zamanı, cildi temizlerken harcamaktan kaçınıyorlar. Bu durum cilde ciddi zararlar verdiği için cilde uygun temizleyicilerle cildin özenle temizlenmesini öneriyoruz. . Özellikle akneli cilde sahip olanlar, bu cilde uygun ürün kullanmalıdır.

-Söz kadınların görünümlerinden açılmışken, son dönemde onları en çok rahatsız eden konuya gelmek istiyoruz. Yüzlerde gereken bakımlar yapılıp, bir yere kadar başarıya ulaşılıyor ama boyun bölgesindeki kırışıklıklar görüntüyü bozuyor. Boyunda oluşan kırışıklıklar nasıl tedavi edilebilir?
Boyun bölgesi de tıpkı yüz gibi zamanla, yer çekiminin etkisi ve güneşin katkısıyla kırışmaktadır. Bu nedenle yüzümüze gösterdiğimiz özeni boyun bölgesine de göstermeliyiz. Yüze yapılan uygulamaların belirli düzenlemeler yapılarak boyun için de uygulanmasını öneriyoruz.


-Özellikle kadınlar yazın elde ettikleri yanık tenli görüntülerini sürdürmek adına solaryuma giriyorlar. Son dönemde solaryumun sağlığımız üzerinde olumsuz etkisi olduğunu haberleri var. Solaryum hakkında bize neler söyleyebilirsiniz?
SOLARYUM UYGULAMALARININ  CİLT KANSERİNE NEDEN OLDUĞU KESİN İSPATLANMIŞTIR. ON SEKİZ YAŞINDAN ÖNCE  MARUZ KALINDIĞINDA BU  ORAN  GİDEREK ARTMAKTADIR
-Hastanenizde lazer uygulamalarınız olduğunu biliyoruz. Bununla ilgili bize bilgi aktarabilir misiniz?
Lazer epilasyon yaptırmanın tam zamanı diyebilirim. Bu yöntem istenmeyen tüylerden   kurtulmanın en hızlı ve en sağlıklı yoludur. Ve sonbahar mevsimini bu açıdan en doğru zaman olarak değerlendirmek gerekiyor. Nitekim şu günlerde lazer epilasyon konusunda ciddi bir yoğunluğun olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca lazerle yaptığımız diğer uygulamalar, kadın-erkek ayrımı olmaksızın pek çok kişinin derdi olduğunu bildiğimiz ayak ve tırnak mantarı tedavisi… Laserle ayrıca sivilce, kılcal damar ve siğil tedavisini de başarıyla yapıyoruz ve öneriyoruz.

-Ayak sağlığı dediniz. Bu konuda merkezinizde neler yapılmaktadır?
Birçok hekimin çalıştığı bu bölümde dermatoloji olarak, ayak derisi ve tırnağının her türlü sorunlarına eğilmekteyiz. Bunlar; ayakta terleme bozuklukları (Aşırı el ve ayak terlemesi), nasırlar, tırnak batmaları, siğiller, ayak ve tırnak mantarı, topuk çatlakları gibi. Bu sorunları yaşayan hastalarımıza önerimiz derhal tedaviyi başlatmalarıdır.

Sayın Çığ verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.