Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, () - KONYA'da Eczacı Odası Başkanı Cemil Karakap, kanser hastalarının artık ilaçlarını hastane eczanelerinden alabileceği yönündeki yeni uygulamanın, hastaları mağdur edeceğini belirtti. Karakap, uygulama dışında kalan üniversite hastanesinde kalan bir kanser hastasının, bugün hastaneden ilaç tedavi edemediği için eczaneleri dolaşıp, ilaç aradığını ve böyle mağduriyetlerin sayısının artacağını belirtti.
Sağlık Bakanlığı'nın, kanser hastaları için ilaçlarını tedavi gördükleri hastanelerden temin edebileceği yönünde yayınladığı genelge bugün yürürlüğe girdi. Bu nedenle de artık kanser hastaları, eczanelerden ilaçlarını satın alamayacak. Bu uygulamanın sadece kamu hastanelerinde tedavi gören hastaları kapsadığını hatırlatan 5'inci Bölge Konya Eczacı Odası Başkanı Cemil Karakap, şunları söyledi:
''Sağlık Bakanlığı, 2 ay önce 1 Temmuz'da yürürlüğe girmek üzere kanser hastaları için bir genelge yayınladı. Genelgede, kemoterapi gören kanser hastalarının 1 Temmuz itibariyle ilaçlarını, hastane eczanelerinden temin edeceği belirtildi. Bizler 2 aydır, bu uygulamanın kanser hastalarını mağdur edeceğini dile getirmeye çalıştık ama maalesef bugün uygulama başladı ve sıkıntılar da beraberinde geldi.''
Üniversite hastanelerinin bu uygulama dışında kaldığını ancak bugün bir hastanın mağdur olduğunu belirten Cemil Karakap, ''Üniversite hastanesinde palyatif onkolojik kemoterapi alacak bir hastaya bugün hekim tarafından reçete yazılmış. Bugün bu hastamız, üniversite hastaneleri bu yeni uygulamanın dışında olmasına rağmen ilaçlarını alamadı. Saat 12.30 itibarıyla da da hasta yakını, eczane eczane dolaşıp, çocuğunun tedavisi için ilaç arıyor'' dedi.
Bugüne kadar kanser hastalarının, istedikleri eczanelerden gidip ilaçlarını alabildiklerini ve her hangi bir mağduriyet yaşamadıklarını belirten Cemil Karakap, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ona rağmen böyle bir uygulamaya neden gerek duyuldu. Bunun gerekçesi neydi? Kazanımları ne olacak? Onu anlamakta güçlük çekiyoruz. 2005 yılından bugüne kadar SGK reformları sayesinde hastaların, ilaca ulaşmasına kolaylık sağlayan hükümetimiz burada neden hastaların ilaca ulaşmasını zorlaştırmaktadır."
Kanser ilaçlarının çoğunun ithal edildiğini ve pahalı olduğunu, hastanelerin bunu temin etmekte güçlük çekeceğini belirten Karakap, şunları söyledi:
"Kanser hastalığı zor bir hastalıktır. Tedavide kullanılan çoğu ilaç zaten ithal edilmektedir ve özel koşullarda muhafaza edilmesi gerekiyor. Ayrıca her kanser ilacını, her hasta kullanamaz. Her ilaca özel bir kemoterapi protokolü uygulanmaktadır. Bir hastanede bir hasta, kemoterapi alıyorsa, burada 300 çeşit kemoterapi kürü olması lazım. Bu ilaçların fiyatları yüksek. Hastanelerin ihale yapıp, bu ilaçları sürekli elinde tutmaları ve hastaların ihtiyacı olduğu zamanda anında bu ilaçları ulaştıramayacaklarını hepimiz adımız gibi biliyoruz. Ancak devlet ısrarla bu uygulamadan geri adım atmıyor. Bugün ilk gün olmasına rağmen bir çok hasta mağdur olmakta. Belki bu hasta ilacını alamadığı ve tedavisini olamadığı için ölümle karşılaşacak. Bunun sorumlusu kim olacak.''
Cemil Karakap, hastanelerin genelgenin açıklandığı tarihten bugüne kadar geçen 2 aylık süreçte yeterli altyapılarını hazırlayamadıklarını düşündüğünü belirtti.
Karakap, daha önce örneğin Mersin'de tedavi gören bir kanser hastasının ziyaret ya da başka nedenlerle geldiği Konya'da rahatlıkla o gün olması gereken kemoterapi kürünü her hangi bir hastanede olabildiğini, ancak yeni uygulamayla gittiği hastanede ilacını bulamaz ise hastanın daha önce gördüğü tedavilerinin de boşa gideceğini kaydetti.
HASTANELER İLAÇ SORUNU YOK
Konya Kamu Hastaneleri Birliği yetkilileri, şu an Konya'daki hastanelerde ilaç sıkıntısının olmadığını ve Sağlık Bakanlığı'nın takvim doğrultusunda çalışmalarına devam ettiğini belirtti.
Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi ile Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi yetkilileri de kanser hastalarının tedavisi konusunda şu an her hangi bir sorun olmadığını belirtti.

FOTOĞRAFLI