Erol AKKIR/ ANTALYA, () - ANTALYA'da kronik böbrek yetmezliği hastası 61 yaşındaki Ahmet Bayraktar, kardeşi 57 yaşındaki Hüseyin Bayraktar'ın böbreğiyle yaşama tutundu.
Uşak'ın Ulubey İlçesi eski belediye başkanı ve emekli öğretmen Ahmet Bayraktar, kronik böbrek yetmezliği nedeniyle 14 yıl tedavi gördü. Bayraktar'ın sağlık durumu son aylarda kötüleşti. Daha önce İzmir 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde kontrolleri sürdürülen Bayraktar, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gitmeye karar verdi. Ailesi ve dostlarının da tavsiyesine uyan Bayraktar, Nisan ayının ilk günlerinde Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'ne gelerek nakil için başvurdu.
BÖBREKLERİ YÜZDE 15 ÇALIŞIYORDU
Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde yapılan testler sonucunda böbreklerinin yüzde 15 oranında çalıştığını öğrendiğini anlatan Ahmet Bayraktar, “Kreatin (enerji desteği sağlayan organik asit) değerlerim 6-7 olduğunda nakil olmam gerektiği söylendi. Kontrol için 20 Ağustos'ta yapılan testlerde kreatin değerimin 8 olduğu, üre miktarının ise 220 olduğu tespit edildi. Hemen böbrek nakli olmam gerektiği söylendi" diye konuştu.
Tek çarenin nakil olduğunun bildirilmesi üzerine Bayraktar'ın kardeşi Hüseyin Bayraktar verici olmak istedi. Yapılan testlerin sonucu olumlu çıkınca iki kardeş böbrek nakli için hazırlandı. 28 Ağustos'ta yapılan operasyonla Hüseyin Bayraktar'ın bir böbreği, ağabeyine nakledildi.
O DA BÖBREĞİNİ VERİRDİ
Ağabeyinin yaşadığı acıyı çok iyi bildiğini söyleyen Hüseyin Bayraktar, "Ağabeyimin yaşadıklarını ben de yaşayabilirdim. Ailemizde onun gibi acı çeken başka biri yok. Ben yaşadıklarını bildiğim için hiç tereddüt etmeden böbreklerimden birini verdim. O benim canım ağabeyim. O da böbreğinin birini bana verirdi" dedi.
Kardeşinin böbreğiyle yeniden hayata dönmenin mutluluğunu yaşadığını söyleyen Ahmet Bayraktar ise "Bizler birbirimizi çok seven kardeşleriz. Hüseyin canından bir parça verdi. Bu zamanda herkesten beklenilemeyecek bir davranış. İkinci hayatımı yaşıyorum. Doktorlarıma da teşekkür ediyorum" diye konuştu.
BÖBREK NAKLİ HAYAT KURTARIR
Nakil ameliyatını yapan Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkez Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, her iki kardeşin durumlarının iyi olduğunu belirterek, “Organ bağışının hayat kurtardığını kimse unutmasın. Organ bağışına herkesin bilinçle bakmasını ve gerekli duyarlılığı göstermesini istiyoruz. Her zaman söylediğimizi tekrar etmek isterim. Kadavradan bağış çok önemli, bunu artırdığımızda organ beklerken hayatlarını kaybeden hastalarımızı kurtarmış olacağız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI