Mesut MADAN/ BURDUR, () - BURDUR Halk Sağlığı Müdürlüğü, kanser taramalarının önemine dikkati çekmek ve halkın taramalara katılımını artırmak amacıyla özel klip hazırladı. Burdur'a has bir türkünün sözleri değiştirilerek yapılan klipte müdürlük personeli görev alırken, ilçedeki tarihi yapıların da görüntülerine yer verildi.
Burdur Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) aracılığıyla yürütülen rahim ağzı, meme ve kalın bağırsak kanserlerine yönelik taramalara halkın katılımını artırmak ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla harekete geçti. Çalışma sonucunda kanser taramalarının önemini anlatmak amacıyla bir klip hazırlanması fikri ortaya çıktı. Bunun sonrasında, Burdurlu sanatçı Hamit Çine'nin yöreye has 'Hadi Gari Sen de Gel' türküsünün sözleri değiştirilerek aynı müzik eşliğinde klip hazırlandı. Klipte Halk Sağlığı Müdürlüğü personeli görev yaparken, kentin tarihi ve turistik bölgeleri de görüntülerde yer aldı.
'2014'TE BİRİNCİ OLDUK'
Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi Müdürü Dr. Zafer Demir, türkünün sözlerini değiştirip amatörce bir klip hazırladıklarını söyledi. Amaçlarının kanser taramasına yönelik farkındalık oluşturmak ve halkın taramalara katılımını artırmak olduğunu aktaran Dr. Demir, "30- 65 yaş arası kadınlarda serviks (rahim ağzı) kanseri taraması, 40- 69 yaş arası kadınlarda meme kanseri taraması, 50- 70 yaş arası kadın ve erkeklerde kalın bağırsak kanseri taraması yapıyoruz. Bu taramaların tamamını aile hekimleri aracılığı ile yapıyoruz. Malzemeleri alıp aile hekimlerine teslim ediyoruz. Kanser taramalarında il olarak çok başarılıyız. 2014 yılında yaptığımız çalışmalarda kalın bağırsak kanseri taramalarında ülke birincisi olduk ve Sağlık Bakanlığı'ndan ödül aldık" dedi.
'AMACIMIZ ERKEN TEŞHİS KOYMAK'
Kanser taramalarında kullanmak amacıyla İl Özel İdaresi'nin temin ettiği kamyon üzerine kurulu gezici mamografi cihazı ile kadınlardaki meme kanseri taramalarında daha geniş kitlelere ulaşılacağını aktaran Dr. Demir, "Yaptığımız çalışmalarla meme kanseri taramasında Türkiye birincisi olacağımızı düşünüyorum. Tüm ilçe, köy, kasabalarda vatandaşımızın ayağına kadar giderek kadınlardaki meme kanseri taramalarını yürüteceğiz. Bu taramalardaki amacımız erken teşhis koymak. Erken müdahale yaparak vatandaşımızın hayatlarını kurtarmak, büyük ekonomik meblağlarla tedavi edilen kanserlerde hem vatandaşın hem devletin ekonomik kaybını önlemek" diye konuştu.

TÜRKÜNÜN SÖZLERİ
Şu Burdur'dan çıktık yola
KETEM'de verdik mola
Kansere de savaş ola
Hadi gari sen de gel

Havva geldi, Gülsüm geldi,
Dudu geldi, Ümmü geldi
Kimliğini kapan geldi
Hadi gari sen de gel

Doktor geldi, hizmet geldi
Semtimize KETEM geldi
Yaşamaya umut geldi
Hadi gari sen de gel

Köyümüzden çıktık yola
Anam bacım in de gel
Ayağına gelmiş hizmet
Ayşe, Fatma koş da gel

Kanser için KETEM'lere
A kadınım taran gel
Sağlıkçılar umut olmuş
Sağlığına koş da gel

FOTOĞRAFLI