Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA, ()- ÖZEL İzmir Kardiyoloji Dal Merkezi Kardiyoloji Doktoru Çetin Aydın, özellikle yaşlı, kalp ve hipertansiyon rahataları ile aşırı kilolu kişilerin soğuk havalarda ağır iş ve egzersizler yapmasının, terliyken rüzgarda kalmasının kalp krizine davetiye çıkardığını söyledi.
Kış aylarında soğuk hava ve beraberinde oluşan hava kirliliğinin özellikle, kalp ve tansiyon hastalarında ciddi tehlikeler doğurduğuna dikkat çeken kardiyolog Dr. Çetin Aydın, kalp hastalarına giyinme tarzı, egzersiz ve beslenme konularında uyarılarda bulundu. Dr. Aydın, bilimsel çalışmalar ışığında hava sıcaklığındaki her 1 derecelik düşüş kalp krizi görülme oranında göreceli olarak yüzde 2'lik bir artış meydana getirdiğini söyledi. Bu nedenle özellikle kış aylarında kalp krizi görülme sıklığının en üst seviyelere çıktığını belirten Dr. Aydın, özellikle yaşlı, kalp ve hipertansiyon rahatsızlığı bulunanlar ile aşırı kilolu kişilerin soğuk havalarda ağır iş ve egzersizler yapmasının, terliyken rüzgarda kalmasının kalp krizine davetiye çıkardığına dikkati çekti.
Kalp ve solunum yolları hastalıkları bulunan kişilerin özellikle de yaşlı hastaları havanın soğuk ve kirli olduğu saatlerde dışarıya çıkmamaları konusunda uyaran kardiyolog Aydın, şunları söyledi:
"Soğukta cilt damarlarımız büzüşür. Damarlardaki büzüşme kan dolaşımını engeller ve kalbin işini zorlaştırır. Kan basıncı yükselir, kanın yoğunluğu artarak pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerde artış meydana gelir. Tüm bunların sonucunda eğer bir de damarlarımızda darlık mevcutsa, damar tıkanıklığı ve kalp krizi oluşur. Hava çok soğuk olmasa bile, özellikle rüzgarlı havalarda derinin nemli ve ıslak olması da aynı sonuçlara yol açar. Bu nedenle kalp ve solunum rahatsızlığı bulunan kişilerin ayrı bir özen göstermesi gerekmektedir. Kişilerin ağır iş ve egzersiz faaliyetlerini havanın nispeten daha sıcak olduğu öğle vakitlerine saklamaları egzersizlerini ise, evlerinde veya kapalı mekanlarda yapmaları daha uygun olacaktır."
Soğuk havalarda dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Dr. Aydın, "Soğuk havalarda rüzgarı arkanıza alarak yürüyünüz. Aşırı kalın giysiler yerine, vücudu ısıtacak giysiler tercih edilmeli. Dışarıda uzun süre kalacak olan kişilerin baş ve ellerdeki ısı kaybını önlemek için, şapka, bere, eldiven giymelerine özen göstermeleri gereklidir. Isınmak için kesinlikle alkol alınmamalı, çünkü alkol damarlarda genişlemeye neden olacak, kan akışını yavaşlatacaktır" diyerek tavsiyelerde bulundu.