Dünyada ve Türkiye’de yapılan kanser araştırmalarına göre, kadınlarda en çok meme kanseri görülüyor.
    
4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Kayseri Şubesi, bir alış veriş merkezinde etkinlik düzenledi. Kansere dikkat çekmek amacıyla toplumu bilgilendirmeye yönelik yapılan etkinlikte Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir bir konuşma yaptı. Özdemir, kanserin önlenmesi ve kanser hastaları için yaşam kalitesinin yükseltilmesine ilişkin bilgiler verdi. Prof. Dr. Özdemir, kanser ölümlerinin yüzde 70’den fazlasının düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geldiğini belirtti. Tüm kanser vakalarının düzgün bir hayat tarzıyla en az üçte birinin önlendiğini vurgulayan Özdemir, şu bilgileri verdi:
    
“Dünya çapında kanserin en büyük risk faktörünü tütün kullanımı oluşturuyor. 2004’te kansere bağlı 7,4 milyon ölümün, 1,6 milyonu tütün kullanımına bağlıydı. Fiziksel hareketsizlik, alkol, enfeksiyonlar, çevre kirliliği, çalışma ortamında maruz kalınan maddeler ve radyasyon kanser türleri için de risk faktörüdür. Enfeksiyon da kanser ölümlerinden, gelişmekte olan ülkeler yüzde 22’sinden, sanayileşmiş ülkeler ise yüzde 6’sından sorumludur.”
    
Özdemir, 2012 yılının da 2011 yılında olduğu gibi ‘Kadın Kanserleri Yılı’ olduğuna değinerek, “Meme kanserini ülkemizde kadınlarda sık görülüyor. Yıllık 150 bin kanserin 20 bini meme kanseri. Vakaların büyük bir bölümü ise geç evrelerde teşhis edilmektedir. Meme kanseri yanı sıra genital kanserler içerisinde yer alan rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri de ülkemizde kadınlar arasında en sık görülen 10 kanser türü arasında yer almaktadır. O halde erken tanı ve kökten tedavi imkanı olan kadın kanserleri için muayene usulleri tarama testlerinden tüm kadınlarımızın yararlanmasını sağlamada işbirliği yapmaya gayret gösterelim. Bu farkındalıkta hepimize görev düşmektedir.” dedi.