İEİS: DOKTOR KONTROLÜ DIŞINDA ANTİBİYOTİK KULLANIMINA KARŞIYIZ


İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) bilinçsiz antibiyotik kullanımının toplum ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. İEİS Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut , “Bilinçsiz antibiyotik kullanımı konusunda tüm dünya alarmda. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı’nın yanlış ve reçetesiz antibiyotik kullanımı konusunda son dönemde attığı adımları destekliyoruz. İEİS olarak doktor kontrolü dışında antibiyotik kullanımına karşıyız” açıklamasında bulundu.


Son yıllarda dünyanın önemli gündem maddelerinden biri olan bilinçsiz antibiyotik kullanımı, toplum ve insan sağlığını tehdit ediyor. Doktor kontrolü dışında kullanılan antibiyotik grubu ilaçlar, bakterilerin direnç kazanmasına yol açarken, hastalıklarla mücadeleyi de çaresiz bırakıyor. Dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkeleri alarma geçiren biliçsiz antibiyotik kullanımına yönelik ülkemizde de Sağlık Bakanlığı’nın sıkı takibi devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın attığı adımları yerinde ve doğru bulduklarına dikkat çeken İEİS Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, antibiyotiklerin doktor kontrolü dışında kullanımına karşı olduklarını açıkladı.

Bilinçsiz ilaç kullanımı insan sağlığını tehdit ediyor


Barut, Türkiye’de antibiyotik grubu ilaçların pazar payının son beş yılda yüzde 11,5’dan yüzde 8,5 oranına gerilediğini belirtti ve şunları söyledi: “Bu oran hala yüksek bir seviye. Doktor kontrolü dışında ve bilinçsiz kullanılan antibiyotikler nedeniyle ‘antibiyotik direnci’ dünya gündeminin en önemli konularından biri haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başta olmak üzere bir çok uluslararası kuruluş ve ülke otoritesi antibiyotiklerin bilinçli kullanımını sağlamak üzere çalışmalar yapıyor. Türkiye’de de bu konuda adımlar atılıyor. Özellikle Sağlık Bakanlığı’nın aldığı tedbirlerle önemli aşamalar kaydedilmiş durumda. Barut, doktorların önerdiği ilaçların kullanılmasını ve kişilerin kendilerini iyi hissetmeleri halinde bile kendilerine verilen tedaviyi sonuna kadar devam etmeleri gerektiğini vurguladı.