İlker AKTAŞ/ SAMSUN, () - SAMSUN'da özel bir hastanenin Gastroenteroloji Bölümü’nde görev yapan Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin kalın bağırsak kanseri hastalığına yakalandığını söyledi. Uzm. Dr. Ecemiş ayrıca, bu hastalığın yılda 500 bin kişinin ölümüne neden olduğunu da dile getirdi.
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özgür Ecemiş, kalın bağırsak kanseri hakkında bilgi verdi. Uzm. Dr. Ecemiş, "Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişi bu hastalığa yakalanırken, 500 bin kişi de hayatını kaybediyor. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre kalın bağırsak kanseri tüm kanserler içinde kadınlarda 3’üncü, erkeklerde 4’üncü sırada yer almaktadır" dedi. Kalın bağırsak kanserinin yüzde 90’ının 50 yaş üzerindeki insanlarda görüldüğünü ifade eden Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, "80 yaş üzerinde bu oran erkeklerde yüzde 10’a, kadınlarda ise yüzde 15’e kadar yükselmektedir. Ailesinde kalın bağırsak kanseri olanlarda, kalın bağırsağında polip olanlarda, iltihaplı bağırsak hastalığı olanlarda kalın bağırsak kanseri görülme sıklığı artmaktadır. Kalın bağırsak kanseri taraması ile kalın bağırsak kanserinde ölüm oranlarının azaldığı görülmektedir. Kalın bağırsak kanseri taramasının amacı kanser gelişmesini önlemek, polipleri veya polip olmayan düz lezyonları kanser aşamasına gelmeden teşhis ve tedavi etmek, eğer kanser oluşmuş ise kanserin erken evresinde, yayılım yapmadan teşhis edip cerrahi müdahalesini yapmaktır" diye konuştu.
Erken teşhis edilen kanserlerde cerrahi işlem sonrası kanserden kurtulma oranının yüzde 85 seviyesinde olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, "Kalın bağırsak kanseri taraması bu yüzden yapılmaktadır. Her ülkenin kendi tarama programları vardır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından kalın bağırsak risk artışı olmayan kişilere 50 yaşından sonra 2 yılda bir dışkıda gizli kan testi ve 10 yılda bir kolonoskopi yapılması önerilmektedir. Risk artışı olan kişilerde bu testler daha kısa aralıklarla yapılmaktadır" dedi.


FOTOĞRAFLI