GAZİANTEP, () - GAZİANTEP İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, 112 acil servis hattını günde 7 bin kişinin gereksiz yere aradığını ve bunun acil sağlık hizmetini aksattığını söyledi.
İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, '1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası' nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, sağlık hizmetlerinin yurt genelinde kesintisiz hizmet veren en büyük sistem olduğunu söyledi. Acil sağlık hizmetinde amacın, sağlık sorunu yaşayanlara ulaşarak tedavisinin yapılabileceği merkeze en kısa sürede taşımak olduğunu belirten Yazı, "Gaziantep'te 44 acil sağlık istasyonu, 81 ambulans ve profesyonel ekipler ile acil çağrılara, merkezde ilk 7 dakikada, kırsal alanda ise 11 dakikada ulaşma oranı yüzde 90'ın üzerine çıkarılmıştır" dedi.
Acil sağlık hizmetini hızlı ve sağlıklı şekilde yerine getirmek için çalıştıklarını ancak 112'ye yapılan gereksiz çağrıların, arayan kişilerin doğru adres verememesi ve trafikte sürücülerin ambulansa yol vermemesi, trafik yoğunluğu gibi nedenlerin vakalara ulaşımda zorluğa neden olduğunu dile getiren Sadettin Yazı şöyle dedi:
"112 acil çağrı hattı, hayati tehlike oluşturan durum ortaya çıktığında aranması gereken ücretsiz olarak hizmet veren hayati derecede önemli bir hattır. 112 arandığı zaman; isim soy isim, karşılaşılan sağlık sorununun tam olarak ne olduğu ve adres bilgilerinin açık ve anlaşılır biçimde belirtilmesi zaman kaybının yaşanmaması için son derece önemlidir. Hayati tehlike durumu olmayanlar tarafından meşgul edilmesi nedeniyle gerçek sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada geç kalınmakta veya ulaşılamamaktadır.
Gaziantep'te çağrı merkezimize günlük 13 bin 472 çağrı gelmektedir. Bunların 7 bini ise maalesef gereksiz çağrılardır. Günlük ortalama 380 vakaya çıkılıyor. Vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olmalarını özellikle rica ediyoruz."
Yazı, öte yandan trafikteki sürücülerin de ambulanslara yol verme konusunda duyarlılığını beklediklerini sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI