PROSTATIN dünyada erkekleri en sık etkileyen ölümcül kanser türü olduğu, 50 yaş sonrasında düzenli muayenin önemli olduğu belirtildi.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç.Dr.Mustafa Sofikerim 'Dünya Prostat Günü' nedeniyle açıklama yaptı. Doç.Dr. Sofikerim, prostat her erkekte bulunan ve üreme fonksiyonu üzerinde önemli rolü olan bir salgı bezi olduğunu belirterek şöyle dedi:
"Her organın olduğu gibi prostatın da bazı hastalıkları vardır. Bunlar prostatit, iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseridir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 50-60 yaş aralığında yüzde 40'larda olan iyi huylu prostat irileşmesi 60'lı yaşlarla beraber yüzde 70'lerin üzerine çıkıyor. 50'li yaşlarda yüzde 10 oranında görülen prostat kanseri ise 60'lı yaşlarla beraber artıyor ve yüzde 40'lara kadar çıkıyor. Bu nedenle Amerikan Üroloji Derneği bünyesindeki Amerikan Kanser Topluluğu, ailesinde prostat kanseri öyküsü olan erkeklere 40 yaşından, diğer erkeklere de 45 yaşından itibaren yılda bir defa parmakla rektal muayene ve serum PSA düzeyinin kontrolünü öneriyor."
Prostat hastalıklarının görülme sıklığı erkeğin yaşı ilerledikçe yükseldiğine dikkati çeken Doç.Dr.Sofikerim, şöyle devam etti:
"Daha önceden erken teşhis yöntemleri yaygın değilken, birçok hastaya hastalığın ileri evresinde tanı konulabiliyordu. Bu nedenle hastalar teşhisten birkaç sene sonra yaşamlarını yitiriyorlardı. Ancak bugün pek çok hastaya erken teşhis yöntemleriyle kolayca tanı konulabiliyor. Bu nedenle erkeklerin 40 yaş üzerinde şikayeti olsun veya olmasın yılda bir defa üroloğa başvurmaları oldukça önemlidir. Birçok kanser türünde olduğu gibi prostat kanseri de erken evrelerde pek bulgu vermez. Hastalığa bağlı şikayetler görüldüğünde birçok hasta için erken tanı zamanı çoktan geçmiş demektir. Zaten tam tedavi şansını elde ederek prostat kanserini yenen hastalar çoğunlukla şikayet olmaksızın check-up yaptıran ya da rastlantısal olarak prostat kanserine yakalanmış olduğu belirlenen hastalardır. Üroloğa başvuru sırasında hastaların en çok çekindiği konu prostatın parmakla muayenesi ve prostat ameliyatı oluyor. Bugün artık muayeneden önce kan tetkiki (TPSA) yapılıyor ve ondan sonra duruma göre muayeneye geçiliyor. Erkekler prostat büyümesini sadece idrar yapma şikayetiyle değerlendiriyor. Ancak gerek iyi veya kötü huylu büyümede şikayet olmadan da bir takım tıbbi bulgular olabilir."
ERKEKLERDE 50 YAŞA DİKKAT
Üroloji Uzmanı Doç.Dr.Mustafa Sofikerim 50 yaşından sonra yılda 1 düzenli prostat kontrolü yaptırılması oldukça önem taşıdığını vurgularken, ailede prostat kanseri olanlar ve daha buna karşı önlem almak isteyen erkekler için bu yaş sınırının 45'e çekilebileceğini kaydederken "Prostat kontrolü temel olarak prostat muayenesi ve PSA diye bilinen kan testi ile kişinin yılda sadece 20-30 dakikasını almaktadır. Prostat kanseri erken tanındığında tam tedavi edilebilen bir kanser türüdür" dedi.

FOTOĞRAFLI