Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, () - AFYON Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde, kalp ve damar rahatsızlığı nedeniyle yürüme güçlüğü çeken hastalara bilgisayar sistemli cihazlar eşliğinde egzersiz yaptırılıyor. Yürürken ağrı hisseden ve nefes almakta zorlanan hastalar, ilaçsız bu tedaviyle sağlığına kavuşuyor.
Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde uygulanan tedavi, Kardiyoloji Anabilim Dalı ile Fizik Tedavi Anabilim Dalı'nın ortak çalışmasıyla yürütülüyor. Kardiyoloji Kliniği'nde muayeneleri ve tetkikleri yapılan hastalardan tedaviye uygun olanlar, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği'nde her iki anabilim dalının öğretim üyeleri kontrolünde 'Kardiyak Rehabilitasyon' adı verilen egzersiz programına alınıyor.
'DAHA UZUN MESAFE YÜRÜYORLAR'
Tedavinin kalp damar tıkanıklığı hastalıkları, kalp yetmezlikleri, kalp kapak hastalıkları ve bacak damarlarında tıkanıklığı olan hastalara uygulandığını belirten Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersel Onrat, kardiyak rehabilitasyon işlemiyle hastaların kalp ve bacaklarındaki damarlanma sistemlerinin artırıldığını anlattı. Tedavi sonrası hastaların yürüdükleri yol mesafesinin arttığını vurgulayan Prof. Dr. Onrat, hastaların hem daha rahat nefes alabildiklerini hem de göğüs ağrısı olmadan daha uzun mesafe yürüyebildiklerini, halsizlik ve yorgunluklarının azaldığını kaydetti.
'HASTALAR TEDAVİDEN MEMNUN'
Tedavinin 5 yıldır uygulandığını belirten Prof. Dr. Onrat, "Belirlediğimiz tedaviye uygun hastalara, kalp ve bacak damarlarındaki kan dolaşım sistemlerini artıracak egzersiz programı uygulanıyor. Bu programla hastaların daha rahat yürümelerini ve hareket etmelerini hedefliyoruz. İlaçsız yapıldığından hastalar da bu tedaviden oldukça memnun kalıyor. Hastaların ilaçlardan biraz daha uzak kalmasını sağlıyoruz. Eskiden 20- 30 metre yürüdüğünde ağrı hisseden, nefes almakta zorlanan hastalarımız bu tedaviyle 100- 150 metre hatta 500 metreye kadar yol yürüyüp hiçbir ağrı ve nefes darlığı sorunu yaşamıyor" dedi.
'GÜVENLİ ARALIKTA EGZERSİZ YAPTIRIYORUZ'
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ümit Dündar da hastaların tedavi süresince saniye saniye bilgisayar sistemli cihazlarla kontrol edildiğini anlattı. Hastaların kalbini yormayacak, zarar vermeyecek şekilde egzersize alındığını aktaran Doç. Dr. Dündar, "Güvenli aralıkta egzersiz yaptırarak hastaların kalbinin güçlenmesini sağlıyoruz. Bu sayede hastaların herhangi bir risk oluşturmadan kardiyak kapasitelerini yani kalp fonksiyonlarını güçlendiriyoruz. Bu güçlendirmeyle hastalar daha kolay merdiven inip çıkabiliyor ya da daha fazla yol yürüyebiliyor. Yani yaşam kaliteleri oldukça artıyor. Bu olumlu gelişmelerle hastalar kendilerini daha mutlu hissediyor" diye konuştu.
'TEDAVİ SGK KAPSAMINDA'
Nefes darlığı problemleri veya KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) gibi rahatsızlığı olan hastaların tedaviyle nefes darlığından kurtulduğunu da kaydeden Doç. Dr. Dündar, şöyle dedi:
"Uygulama en az 30 seans sürüyor. Tedavi boyunca hastalarımızın her gün 1 saat bu ünitede egzersiz yapmaları gerekiyor. Bilgisayar destekli cihazlar eşliğinde hastaların kalbini yormadan aerobik egzersizler yapıyoruz. Afyonkarahisar'da yaşamayan hastaları tedavi süresince yataklı ünitemizde yatırıyoruz. Üstelik tedavi sosyal güvenlik kapsamında ödeniyor. Kalp krizi geçiren, kalp damarları tıkalı olan, kalp kapakçıklarında sorun olan ya da bacak damarları tıkalı olan hastalar; Kardiyoloji Anabilim Dalı'ndaki öğretim üyeleri uygun görürse herhangi bir ücret ödemeden Afyon Kocatepe Üniversitesi Kardiyak Rehabilitasyon Ünitesi'nde tedavi görebiliyor. KOAH gibi nefes darlığı olan hastaları göğüs hastalıkları uzmanı değerlendirdikten sonra egzersiz programına alıyoruz."
'TEDAVİDEN ÖNCE UYUYAMIYORDUM'
Sık sık kardiyoloji servisinde yatarak tedavi görmek zorunda kalan 75 yaşındaki Mustafa Şahin, tedavi programıyla nefes sorunlarının büyük oranda çözüldüğünü anlattı. Tedaviden önce geceleri uyuyamadığını aktaran Şahin, "Hiç merdiven çıkamıyordum. Şimdi çok rahat merdiven çıkıyorum. Artık uykunun da yarısını sorunsuz uyuyorum" diye konuştu.
'TAMİRDEN ÇIKMIŞ GİBİ OLDUM'
Hastanedeki tedavinin evdekinden daha iyi olduğunu anlatan 65 yaşındaki Şerif Akıncı da kendisini tamirden çıkmış yeni arabaya benzetti. 2 kez kalp ameliyatı olmasına rağmen kalp damarlarının kısa sürede tıkandığını anlatan 58 yaşındaki Abdullah Kaya da tedaviyle bir kez daha ameliyat olmaktan kurtulduğunu belirtti.

FOTOĞRAFLI