Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - TIBBİ onkoloji uzmanı Dr. Dilek Erdem, bir kadının yaşam boyu meme kanseri riskinin yüzde 12 olduğunu belirterek, "Her 8 kadından birinde meme kanseri görülmesi anlamına gelir" dedi.
Medical Park Samsun Hastanesi'nde görevli Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Dilek Erdem, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser olduğunu belirterek, "Sıklığı giderek artmakta ancak meme kanserinden ölüm azalmaktadır. Bunun nedeni de erken teşhis ve tarama yöntemleri ile daha etkili tedavilerdir. Bir kadının yaşam boyu meme kanseri riski yüzde 12’dir. Bu da her 8 kadından birinde meme kanseri görülmesi anlamına gelir" dedi. Meme kanserinin büyük bir kısmının nedeninin bilinmediğini söyleyen Dr. Dilek Erdem, "Ancak birçok risk faktörü tanımlanmıştır. Bu risk faktörlerinden bazıları, kadın cinsiyet, artan yaş, genç meme kanseri aile öyküsü, erken adet görme, geç menapoza girme, ilk çocuğu geç yaşta doğurma, uzun süren hormonal tedaviler, daha önce göğüs duvarına ışın almış olmak, memenin bazı iyi huylu hastalıkları, mamografik olarak meme yoğunluğunun artmış olarak görünmesi ve genetik mutasyonlardır" diye konuştu.
Ailesinde güçlü bir meme kanseri öyküsü bulunan kadınların rehberler doğrultusunda incelenmesi ve meme kanserinden korunma stratejilerini erken yaşta uygulamaya başlanmasının gerektiğini ifade eden Dr.Dilek Erdem, "Her kadın yılda en az bir kere meme muayenesi yaptırması lazım. 40 yaş üstü kadınlarda yıllık meme muayenesi ve tarama mamografisi önerilir. Yıllık tarama mamografiler, hastalığın erken evrede teşhisini sağlarken aynı zamanda hastanın daha az agresif tedaviler ve daha geniş tedavi imkanlarına sahip olmasını sağlar" dedi.

FOTOĞRAFLI